Søfolk fanget i brud på skattestop
7.000 søfolk får ikke del i skattelettelserne. De er undtaget skat mod at få tilsvarende lav løn. Skatteministeren afviser kompensation selvom sømænd bliver ramt af øgede grønne afgifter.
Søfolkene på danske skibe får ikke glæde af skattelettelserne. Og de må bøde for de grønne afgifter. (Arkivfoto.) De cirka 7.000 sømænd i den danske handelsflåde får ikke glæde af regeringens seneste skattepakke, der giver de fleste lønmodtagere skattelettelser på mellem 2.500 og 8.500 kroner om året.
Tværtimod bliver de udsat for et brud på skattestoppet i form af ekstra grønne afgifter uden noget til gengæld.
De manglende skattelettelser rammer godt 7.000 danske sømænd, der i dag sejler på skibe under Dansk Internationalt Skibsregister (DIS). Her betaler man ikke skat. Til gengæld får man en tilsvarende lav løn.
- Dermed betyder regeringens skatteforslag kun ekstra grønne afgifter til søfolkene uden lettelser på anden vis. Det er urimeligt og et brud på skattestoppet, siger formanden for 3F Sømændene Søren Sørensen, der pointerer, at søfolk ikke får noget ud af at være fri for at betale skat.
- Det er rederierne, der skummer fløden. Til gengæld for skattefrihed får danske søfolk nemlig en tilsvarende lav løn for deres arbejde. Derfor bør de naturligvis have kompensation, siger Søren Sørensen.
Minister afviser sømænd
Desværre for sømændene er der ingen hjælp at hente fra skatteminister Kristian Jensen (V).
I et svar til Nyhedsbrevet 3F afviser ministeren at give sømænd kompensation for den skattelettelse, de går glip af.
- Jeg har ingen planer om at ændre DIS-ordningen. Med hensyn til lønniveauet er det min klare holdning, at det er et spørgsmål, som arbejdsmarkedets parter fastsætter i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, siger skatteminister Kristian Jensen (V).
Ministerens afvisning til trods vil en række fagforeninger for søfolk inklusiv 3F Sømændene gå til de politiske partier på Christiansborg for at få skibsassistenter, kaptajner, maskinmestre og andre ansatte på skibe tilgodeset på lige fod med alle andre lønmodtagere i Danmark.
- Det er helt skudt ved siden af, når ministeren siger, at vi som de eneste må gå til vores arbejdsgivere for at få del i skattelettelser. I stedet for at bryde sit skattestop burde regeringen stille krav til rederierne om en forhøjelse af hyren til søfolk til gengæld for fortsat statsstøtte. Man kan jo ikke ligefrem påstå, at rederierne lider nogen økonomisk nød i disse år, siger Søren Sørensen.
Han oplyser desuden, at det ikke er første gang, de danske søfolk på skibe under DIS bliver snydt.
Da VK-regeringen lettede skatten i 2004 var søfolkene i samme situation. Og her afviste rederierne frivilligt at hæve søfolkenes løn. Men dengang var der i det mindste ikke forhøjelser af grønne afgifter.