Privatmand sikrer strandede søfolks hjemrejse.

Fire søfolk, der har været strandet i ugevis på konkursramt skib i Svendborg Havn, er på vej hjem. Privatmand betaler regningen.

De fire søfolk ombord på Lis Weber er kommet i klemme efter konkurs. De har ikke fået løn siden september. Og 3F og ITF har måttet hjælpe med mad og faglig bistand. De fire søfolk har her selskab af ITF-inspektør Morten Bach (th)De fire søfolk ombord på Lis Weber er kommet i klemme efter konkurs. De har ikke fået løn siden september. Og 3F og ITF har måttet hjælpe med mad og faglig bistand. De fire søfolk har her selskab af ITF-inspektør Morten Bach (th)

Fire søfolk fra Rusland og Litauen kan nu forlade Svendborg Havn. Her har de fire sømænd været strandet på coasteren Lis Weber uden mad og penge i næsten tre uger. Det skyldes, at den danske reder bag skibet er gået konkurs.

En privatmand går nu ind i sagen og betaler regningen for hjemrejsen. Det oplyser Det Internationale Transportarbejderforbund (ITF).

- Vi respekterer, at donatoren til søfolkenes hjemrejse agter at være anonym. Men vi tager det som et lån, idet beløbet vil indgå i kravet, som vi har i skibet på søfolkenes løn med videre. Et krav der p.t. løber op på omkring 235.000 kroner, siger ITF's danske skibsinspektør, Morten Bach.

Rejser hjem i dag

De fire søfolk kan rejse hjem til Litauen og Rusland senere i dag. Men hjemrejsen ændrer ikke på, at ITF har taget arrest i coasteren Lis Weber.

Skibet er ejet af danske redere. Men det er indregistreret under såkaldt bekvemmelighedsflag i ø-staten St. Vincent. Det er en kendt flagstat, hvor skibsredere er i ly for såvel fagforeninger som myndigheder.

- Vi har lovet at holde giveren til søfolkenes hjemrejse hemmelig. Men vi kan dog røbe, at det hverken er et rederi, rederiforeninger, banker eller danske søfartsmyndigheder, der står bag den velvillige gestus, siger Morten Bach.