Nordjysk nævn kører sololøb i Falck-sager
Ankenævn i Nordjylland blåstempler Falck-ansattes stop for borgeres sygedagpenge. Dermed er nævnet ude af trit med Ankestyrelsen samt ankenævn i Syddanmark og Midtjylland, der har forbudt denne praksis.
Beskæftigelsesankenævnet i Nordjylland træffer afgørelser, der går stik imod andre af landets ankenævn. (Tegning: Bob Katzenelson) I Hjørring må ansatte i et privat firma under Falck-koncernen gerne fratage sygemeldte deres dagpenge. Men i Kolding, Herning og Horsens må samme firma ikke stoppe borgeres sygedagpenge.
Beskæftigelsesankenævnet i Nordjylland har i to konkrete sager godkendt, at ansatte fra Falck Jobservice Konsulenterne har stoppet sygedagpenge. Afgørelserne fra det nordjyske nævn går dermed stik imod, hvad beskæftigelsesankenævnene i Midtjylland og Syddanmark har afgjort i over 100 lignende sager.
Det nordjyske nævns afgørelse går også stik imod højeste instans på området, Ankestyrelsen, som forleden i en principafgørelse slog fast, at Kolding Kommunes overdragelse af retten til at træffe afgørelse om sygedagpengestop var ulovlig.
- Vi kan godt se, at sagerne fra Kolding Kommune på en del punkter minder om de to sager, vi har behandlet, siger Frede Fisker, fagchef hos Statsforvaltningen Nordjylland.
- Ankestyrelsen er efterfølgende ved en flertalsbeslutning nået frem til et andet resultat. Om det er på helt samme grundlag, som i vores sager, kan vi ikke umiddelbart se. Vi må se på, om der er blevet fastlagt nogle principper, der gør, at vi fremtidigt skal afgøre sagerne anderledes. Det kan jeg ikke udelukke, siger han.
Har ikke alle papirer
Hjørring Kommune har siden april 2009 haft et partnerskab med Falck Jobservice A/S på sygedagpengeområdet. Samarbejdet indebærer, at firmaet under Falck-koncernen kun får betaling for sit arbejde, hvis kommunen sparer på udgifterne til sygedagpenge. Det fremgår af den overordnede partnerskabsaftale.
I modsætning til Ankestyrelsen og beskæftigelsesankenævnene i Midtjylland og Syddanmark har det nordjyske nævn ikke vurderet sagen ud fra den overordnede kontrakt mellem kommunen og Falck Jobservice A/S.
- Selve partnerskabsaftalen har vi ikke i sagen. Vi har vikaraftalen. Vi har ikke syntes, at der var noget i vikaraftalen, der gjorde, at det var nødvendigt at indhente partnerskabsaftalen, siger Frede Fisker, fagchef hos Statsforvaltningen Nordjylland.
- Der står godt nok i vikaraftalen, at deres aflønning foregår i forhold til Falcks generelle, mere overordnede kontrakt med kommunen. Men det har vi ikke i sig selv syntes, var afgørende, siger han.
Afgørelse skal følges
Ankestyrelsens principafgørelse er gældende lov og skal følges.
- Hvis vi får nogle retningslinjer fra Ankestyrelsen, som viser noget andet end det, vi har lagt til grund, så må vi naturligvis rette ind efter det, siger Frede Fisker, fagchef hos Statsforvaltningen Nordjylland.
Ankestyrelsens ankechef Birger Stein Christensen oplyser, at afgørelsen fra Kolding Kommune er baseret på en fortolkning af de aftaler, der er.
- Har andre kommuner aftaler, der helt svarer til dem, skal kommunerne efterleve Ankestyrelsens afgørelser. Det er kommunerne, der skal vurdere, om sagerne skal genoptages, siger han.