Kamp mod aids i Mozambique
Aids er en af de største trusler mod Mozambiques fremtid. 3F støtter kvinders kamp mod sygdommen.
3F støtter kampen mod aids i Mozambique. Forbundet samarbejder med den faglige kvindekomite COMUTRA, der har sat fokus på den frygtede sygdom. Gennem samarbejdet bliver fagbevægelsen bedre til at oplyse om aids og føre kampen mod sygdommen ind på arbejdspladserne.
Der er blevet gennemført en række uddannelsesaktiviteter, som har medført, at langt flere kvinder er blevet aktive i fagbevægelsen.
Der skal uddannes godt 11.000 aktivister, som skal oplyse om aids.
COMUTRA vurderer, at hver aktivist vil kunne nå ud til godt 30 personer. Dermed vil fagbevægelsen kunne nå ud til over 300.000 mennesker. Aktivisterne vil sikre, at loven omkring forbud mod diskrimination af hiv-smittede på arbejdspladserne bliver overholdt.
Smittede bliver udstødt
Tusindvis af børn efterlades uden forældre på grund af aids. Som oftest er de selv smittet med hiv, og mange udstødes af familierne og lokalsamfundene.
Stigende trafik og handel med de andre lande og mange migrerende arbejdere til Sydafrika, Zimbabwe og Malawi gør, at aids-epidemien vokser med uhyrlig fart.
Ifølge de officielle tal er godt 15 procent af befolkningen smittet. Det frygtes, at de reelle tal er langt højere.
Der findes ikke udstyr til at teste folk uden for de store byer, og mange mennesker er bange for at blive testet af frygt for udstødning fra familie og lokalsamfund. Aids er derfor en af de største trusler mod en bæredygtig udvikling i Mozambique.
Katastrofe for landet
Sygdommen rammer især yngre mennesker i den arbejdsdygtige alder.
Den kan ramme hårdt ind i hele den unge generation, der skal bidrage til at sikre udviklingen af landet. Det kan få helt katastrofale virkninger for arbejdsmarkedet i Mozambique og for landet som helhed.
På verdensplan er 40 millioner mennesker smittet med hiv eller syge af aids, heraf 26 millioner i Afrika syd for Sahara. Hvis der ikke gøres en ihærdig indsats for at få bremset epidemien, skønnes det, at 100 millioner mennesker vil være smittet med hiv i 2015.