Skiltetvang på finske byggepladser
Finland har indført pligt for alle bygningsarbejdere til at bære synligt id-kort for at lette indsatsen mod sort og illegalt arbejde. Minister afviser skiltetvang i dansk byggeri.
Forslaget om tvungen skiltning på byggepladser er stillet af foreningen Rejsearbejdere.dk som et supplement til regeringens såkaldte fair play-initiativer for at komme sort arbejde, dagpengesnyd og skatteunddragelse til livs.
(Foto: Hans Erik Meyer ) Effektivt redskab mod sort arbejde og plat i Finland, men det duer ikke i Danmark.
Hvad skatteminister Kristian Jensen (V) afviser som misbrug af skattelovgivning og uden sammenhæng med regeringens indsats for fair play på arbejdsmarkedet, er netop gennemført i Finland - med det formål at komme sort økonomi til livs.
Det drejer sig om et forslag om tvungen skiltning på byggepladser med informationer om alle arbejdspladsens aktører, herunder bygherre og alle entreprenører helt ned til den allersidste underunderentreprenør. Formålet er åbenhed om, hvem der er beskæftiget på byggepladsen for at komme sort og illegalt arbejde til livs.
Forslaget er stillet af foreningen Rejsearbejdere.dk som et supplement til regeringens såkaldte fair play-initiativer for at komme sort arbejde, dagpengesnyd og skatteunddragelse til livs.
I Finland er man imidlertid gået et skridt videre. For to måneder siden blev det lovpligtigt, at alle aktører på en byggeplads skal bære synligt id-kort med foto og navn samt med arbejdsgiverens navn. Kun personer, der leverer varer og materialer til byggepladsen er undtaget fra kravet.
I Finland er det Arbejdsministeriet, der står bag loven, som er skabt for at få bedre orden og sikkerhed på byggepladserne.
Det finske bygningsarbejderforbund betragter lovkravet som et vigtigt skridt i kampen mod sort økonomi og illegalt arbejde.
Formanden for Bygningsarbejderforbundet i Finland, Matti Harjuniemi, oplyser, at fagbevægelsen har ønsket denne stramning gennem mange år. Han håber, at ikke kun fagbevægelsen men også myndighederne tager udfordringen alvorligt.
Finske eksperter vurderer, at den sorte økonomi i byggebranchen udgør omkring 11 procent af branchens totale økonomi, svarende til cirka 700 millioner euro. Det betyder, at samfundet mister skatteindtægter på omkring 200 millioner euro.
S fastholder forslag
Hos Socialdemokraterne i Danmark finder man det det finske initiativ interessant.
- Det viser i det mindste, at den finske og den danske regering vurderer redskaberne mod sort og illegalt arbejde meget forskelligt, siger det socialdemokratiske medlem af Folketingets skatteudvalg Frode Sørensen.
I første omgang vil han dog nøjes med at fastholde forslaget om skiltetvang ved byggepladser. Han har fået afvist hjælp fra Skatteministeriets embedsmænd til at udarbejde et ændringsforslag til ministeriets såkaldte fair play-lovforslag. I stedet har han fået forlænget fristen til at udarbejde et ændringsforslag.
- Vi mener fortsat, at skiltning ved byggepladser med information om alle involverede parter også vil være et enkelt og effektivt bidrag i kampen mod sort og illegalt arbejde. Jo mere åbenhed, jo sværere er det at skjule sig, og for de mange, der ikke har noget at skjule, vil det betyde uendelig lidt, siger Frode Sørensen.
Han undrer sig over, at ministeren fastholder, at forslaget ikke har noget med fair play-initiativerne at gøre.
- Der er gode elementer i skatteministerens lovforslag, men det er dumt at nøjes med et skridt fremad, hvis man med det samme kan tage to, lyder hans ræsonnement.
Beskytter de brodne kar
Hos Rejsearbejdere.dk undrer man sig over ministerens afvisning af skilteforslaget.
- Det koster så godt som ingenting, og alle dem med rent mel i posen vil ikke have noget imod det, tror jeg. Ministeren beskytter derfor de brodne kar, lyder vurderingen fra foreningens formand Hans Erik Meyer.
Foreningen har i øvrigt i forbindelse med lovarbejdet foreslået ministeren, at udstationerede udenlandske bygningsarbejdere skulle have pligt til altid at have en række oplysninger på sig, eksempelvis navn, adresse, arbejdsgivers navn og adresse samt udstationeringens formål og periode. Et sådant krav findes i Tyskland.
- Det ligner jo lidt den finske regel, men om det gøres på den ene eller anden måde er ikke så afgørende. Det handler om at give myndigheder og fagforeninger redskaber til kontrol. Det må være i alles interesse, hvis man vil den sorte økonomi til livs, siger Hans Erik Meyer.