Minister afviser skiltetvang på byggepladser
Misbrug af lovgivning og unødig administrativ byrde, siger skatteministeren til forslag om pligt til skiltning ved alle byggepladser med oplysning om alle aktører på pladsen.
- Skiltning letter ikke arbejdet med at håndhæve skattelovgivningen, men pålægger derimod virksomhederne og/eller bygherrerne en unødig administrativ byrde, siger skatteminister Kristian Jensen (V). Skatteminister Kristian Jensen (V) afviser et forslag om opsætning af skilte ved alle byggepladser med oplysninger om ejerforhold og involverede entreprenører. Det vil pålægge virksomhederne en unødig administrativ byrde, lyder en del af ministerens begrundelse.
Såvel opposition som byggefagforeninger er rystede over afvisningen - og argumentationen.
Det er foreningen Rejsearbejdere.dk, der har stillet forslaget om gennem lovgivning at forpligte bygherrer til ved byggepladsen at skilte med, dels hvem der er bygherre, dels hvilke entreprenører der er involveret. Formålet er øget åbenhed om, hvem der er byggeriets aktører og dermed gøre indsatsen mod sort og illegalt arbejde lettere for såvel myndigheder som fagbevægelse.
Foreningen havde mulighed for at forelægge forslaget for Folketingets Skatteudvalg forleden med henblik på at få det indarbejdet i regeringens igangværende såkaldte fair play lovarbejde. Det skal gøre told- og skattesnyd vanskeligere.
Misbrug af skattelovgivning
Skatteminister Kristian Jensens svar er kommet hurtigt: Nej.
- Jeg har svært ved at se den skattemæssige begrundelse herfor, siger han i et svar til skatteudvalget.
- En sådan skiltning letter ikke arbejdet med at håndhæve skattelovgivningen, men pålægger derimod virksomhederne og/eller bygherrerne en unødig administrativ byrde, hedder det i svaret.
Ministeren mener, at forslaget især vil lette fagbevægelsens arbejde med at anmelde formodede overtrædelser af reglerne om opholds- og arbejdstilladelse, og at det efter ministerens "bedste overbevisning" vil være misbrug af skattelovgivningen.
Ikke mange ekstra-byrder
Det socialdemokratiske medlem af skatteudvalget Frode Sørensen fatter ikke ministerens afvisning.
- Vi er enige med ministeren i, at vi skal passe på med at pålægge erhvervslivet ekstra byrder, men det er svært se den store administrative byrde ved at skulle skilte ved en byggeplads om, hvem der er involveret. Jeg synes, der er de rigtige intentioner i forslaget. Det hele handler om at komme såvel sort som illegalt arbejde til livs, og det gør vi bedst med åbenhed og gennemsigtighed. Den, der ikke har noget at skjule, vil sikkert ikke have noget imod en skiltning, som kan være med til at afsløre de brodne kar, siger Frode Sørensen.
Han har derfor bedt ministeren om at redegøre nærmere for baggrunden for afvisningen. Frode Sørensen foreslår endvidere i forbindelse med det igangværende lovarbejde om fair play, at kommunerne i forbindelse med udstedelse af byggetilladelser automatisk giver SKAT besked.
Østaftalen: Fælles opgave
Hos forslagsstillerne i Rejsearbejdere.dk er formanden Hans Erik Meyer vred.
- Jeg tror, ministeren har misforstået vores forslag. Det er rigtigt, at det også vil kunne hjælpe fagforeningerne, men regeringen har jo selv været med i etableringen af regionale netværk til bekæmpelse af illegal arbejdskraft som en understregning af, at der er tale om en fælles opgave for myndigheder og organisationer. Det er direkte en del af Østaftalen, at der laves netværk, og at der skal være en effektiv koordinering og udveksling af oplysninger, siger Hans Erik Meyer.
3F undrer sig over minister-nej
I Byggegruppen i 3F undrer man sig også over ministerens afvisning.
- Regeringen ønsker fair play og vil snyd og sort arbejde til livs, og til det er skiltning enkelt og formentlig også ganske effektivt. Jeg kunne især forestille mig det ville have en forebyggende virkning i forbindelse med tvivlsomme selskabskonstruktioner - arme-ben-firmaer for eksempel, siger forhandlingssekretær Ole Christensen.
Han håber, regeringen kommer på andre tanker i det videre arbejde med det lovforslag, som skal skabe fair play på arbejdsmarkedet.
En del af lovforslaget indebærer blandt andet en indberetningspligt for danske virksomheder, der anvender udenlandske byggefirmaer. Forslaget vil ikke omfatte private bygherrer.