Skilte ved byggerier skal hjælpe myndigheder

Forslag om pligt til at skilte med alle involverede i en byggesag vil især have betydning i indsatsen mod arme-ben-firmaer, mener fagbevægelsen.

Foreningen Rejsearbejdere.dk foreslår, at alle byggepladser skal have pligt til at skilte med bygherrens navn og hvilke firmaer, der er beskæftiget på byggepladsen. (Foto: Hans Erik Meyer)Foreningen Rejsearbejdere.dk foreslår, at alle byggepladser skal have pligt til at skilte med bygherrens navn og hvilke firmaer, der er beskæftiget på byggepladsen. (Foto: Hans Erik Meyer)

I forbindelse med alle byggerier, store som små, private som offentlige, skal der være pligt til ved skiltning at fortælle, hvem der er bygherre og hvilke firmaer, der beskæftiges på byggepladsen.

Sådan lyder et forslag fra foreningen Rejsearbejdere.dk, der onsdag vil præsentere det for Folketingets skatteudvalg.

Hensigten med forslaget er fuld åbenhed om hvem, der er involveret i en byggesag. Det vil spare både myndigheder og fagforeninger for et større detektivarbejde om hvem, der egentlig er bygherre, og hvem der er beskæftiget på en byggeplads. Det vil samtidig mindske lysten til at bruge firmaer og arbejdskraft, der har sager kørende med myndigheder og fagforeninger, lyder vurderingen.

Foreningens formand Hans Erik Meyer lægger ikke skjul på, at inspirationen er hentet syd for grænsen. I Tyskland er det ved lov påbudt, at der i forbindelse med alle byggesager skiltes med gadenavn og husnummer, med ejer og bygherre, med total- eller hovedentreprenør og med samtlige involverede underentreprenører. Skiltet skal minimum være i A4-størrelse og skal være synligt fra gaden.

Meget beskedent arbejde

- I Tyskland har man uden tvivl denne lov for at gøre myndighedernes arbejde lettere. Det samme vil være tilfældet i Danmark, og det vil samtidig også betyde en væsentlig lettelse i fagforeningernes arbejde om, hvad der er op og ned, hvem der er underentreprenør og så videre. Man kan samtidig ikke skjule, hvis man bruger tvivlsomme uorganiserede firmaer, hvad enten de er danske eller udenlandske, siger foreningens formand.

Hans Erik Meyer gør opmærksom på, at skiltningen vil omfatte alle byggerier, det vil sige også den private bygherres ombygning, som ikke vil blive en del af det register, som SKAT skal opbygge over udstationerede udenlandske firmaer.

- Arbejdet med at lave et lille skilt, eller et stykke A4-papir beskyttet af plastik, er minimalt. Fordelene er enorme, og for dem, der ikke har noget at skjule, skulle det jo ikke betyde noget, lyder hans vurdering.

Redskab mod arme-ben-firmaer

Carsten Bansholm, faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, bruger masser af tid på at afdække plat og besynderlige firmakonstruktioner på byggepladser i hovedstadsområdet, ikke mindst med udenlandsk arbejdskraft involveret. Han kalder forslaget interessant.

- Man skal ikke tro, at man løser problemet med plat, men det vil være en glimrende hjælp. Ikke mindst kan jeg se nogle store fordele i indsatsen mod arme-ben-firmaer. Jeg tror, der er bygherrer og entreprenører, der vil tænke sig om mere end én gang, hvis de skal skilte med at have for eksempel seks arme-ben-firmaer til samme stykke arbejde. Hvis sådan en skiltning så samtidig blev fulgt op af bedre kontrol fra told- og skattemyndighedernes side, så har vi fat i noget af det rigtige, siger Carsten Bansholm.

I Tyskland straffes manglende skiltning med bøde og arbejdet på byggepladsen stoppes øjeblikkeligt. Tilsvarende straffes forkert og mangelfuld skiltning.