Minister afviser skiltningspligt

Skilte ved byggepladser om hvem der bygger vil ikke give myndighederne nye oplysninger, siger skatteminister Kristian Jensen (V). Men 3F beder ministeren overveje forslaget igen.

Forslaget om at indføre pligt til, ved alle byggepladser at skilte med, hvem der er bygherre og entreprenører, blev fremsat i forslaget i forbindelse med, at regeringen strammede lovgivningen i den såkaldte fair play 2-pakke.  (Arkivfoto)Forslaget om at indføre pligt til, ved alle byggepladser at skilte med, hvem der er bygherre og entreprenører, blev fremsat i forslaget i forbindelse med, at regeringen strammede lovgivningen i den såkaldte fair play 2-pakke. (Arkivfoto)

Regeringen vil gøre det vanskeligere at få udført sort arbejde og bruge illegal arbejdskraft, men skatteminister Kristian Jensen (V) afviser et forslag fra fagbevægelsen om at indføre pligt til skiltning ved alle byggepladser om, hvem der er involveret i byggeriet.

Det slog han fast torsdag efter et møde med BAT-kartellets formand, gruppeformand i 3F John Larsen.

- Det vil ikke give myndighederne noget nyt. Vi har i forvejen adgang til de nødvendige informationer om de involverede parter. Det handler overordnet om, hvem der har pligten til at kontrollere. Det har de offentlige myndigheder. Og i kontroløjemed vil vi ikke få nogen som helst nye oplysninger ved skiltning.

- Jeg vil gerne være med til at sikre, at myndighederne har de nødvendige oplysninger for at kunne føre kontrol. Det har vi gjort i de to hidtidige fair play-lovgivninger. Første gang fik skattemyndighederne adgang til byggepladserne, hvad vi ikke havde tidligere, og anden gang her i sommer er der indført en registrering af udenlandske byggevirksomheder, der arbejder som underentreprenører for danske entreprenører. Dermed er der skabt nogle gode redskaber til kontrol af både sort og illegalt arbejde, sagde ministeren.

BAT: Nyttigt redskab

Forslaget om at indføre pligt til ved alle byggepladser at skilte med, hvem der er bygherre og entreprenører, blev fremsat i forslaget i forbindelse med, at regeringen strammede lovgivningen i den såkaldte fair play 2-pakke. Tanken er, at det gør det vanskeligere for useriøse byggefirmaer og tvivlsomme arme-ben-firmaer at gemme sig i mængden. Skiltningen anvendes i både Finland og Tyskland som redskab til åbenhed om, hvem der har sit virke på en byggeplads. I Tyskland er arbejde på byggepladsen ulovligt, hvis firmaet ikke figurerer på skiltningen.

John Larsen bad ministeren at overveje forslaget en gang mere.

- Jeg tror ikke, du bliver upopulær hos hverken seriøse bygherrer eller seriøses entreprenører ved at indføre en sådan skiltning. De fleste benytter jo allerede i dag skilte som nyttig reklame og som salgsfremstød. De eneste, som ikke vil synes om pligt til at skilte, det er dem, der har noget at skjule - dem der bruger lidt gedulgte underentreprenører af tvivlsom herkomst. Jeg tror, at tvungen skiltning kan være et nyttigt fælles redskab til at få fat i dem, der ikke vil bidrage til samfundshusholdningen, sagde BAT-formanden.

Skatteministeren kvitterede for de bidrag og tip, som fagforeninger og andre leverer til skattemyndighederne.

- Men jeg mener ikke vi skal lave en ekstra forpligtelse for bygherrer og entreprenører. Hvis vi kigger på de virksomheder, der ikke vil overholde danske regler, så kan de uden tvivl også finde veje uden om skiltningspligt, lød hans svar.

Skærpet lovgivning

Skatteministeriet arbejder på at skærpe lovgivningen på en række områder vedrørende sort og illegalt arbejde. Det handler om, sagde Kristian Jensen, "hvordan vi både får klare, skarpe sanktioner overfor dem der overtræder, men også bedre hjemler til at finde dem der overtræder skattereglerne".

Ministeren afviser imidlertid at føre kampen mod sort arbejde ind i private hjem. Det sker fordi man vil fastholde "at hjemmet er ukrænkeligt" og fordi man alligevel ikke vil kunne bevise, om der er tale om sort arbejde eller om gør-det-selv-arbejde.

Han slog samtidig fast, at modtageren af sort arbejde også kan straffes, ligesom gaver af et vist omfang skal beskattes. Med andre ord, så kan omfattende "vennetjenester" blive meget dyr for modtageren.

Endelig var Kristian Jensen ikke bange for at få ringere skattekontrol som følge af de voldsomme personalereduktioner i Skat.

Det skyldes, at Skat skifter strategi i sit kontrolarbejde, så der fremover bliver meget mere fokus på målrettet at gå efter de virksomheder, der enten "skærer lige lovligt mange hjørner af skattelovgivningen" eller dem, der bevidst går efter ikke at overholde landets skattelovgivning, oplyste han.

Billed: Skatteminister Kristian Jensen ser intet behov for at indføre pligt til skiltning på byggepladser, mens BAT-formand John Larsen omvendt mener, at skiltning vil give åbenhed og kunne lige ud i tvivlsomme byggefirmaer. Foto: Harry Nielsen.