Natarbejde farligere end hidtil antaget
Undersøgelse fra WHO viser sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft. Med så meget dokumentation for natarbejdes skadelige virkninger, bør der handles nu, lyder det fra Skifteholdsinitiativet.
De ufaglærte ligger i top, når det gælder om at arbejde på skæve tider af døgnet. (Arkivfoto.) Natarbejde er farligere end tidligere antaget. Det har Verdenssundhedsorganisationen WHO's kræftforskningscenter IARC netop konkluderet.
- Dokumentationen er nu så overbevisende, at IARC vurderer, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem natarbejde og brystkræft. Men der er dog stadigvæk en rest af tvivl tilbage for endelig at kunne konkludere, at natarbejde med sikkerhed øger risikoen for brystkræft, siger seniorforsker Johnni Hansen, Kræftens Bekæmpelse.
Der bør handles nu
Når man ved, at der er så mange skadelige påvirkninger ved natarbejde, er spørgsmålet, om der ikke bør handles nu, lyder det fra Hans Larsen, som er formand for 3F Industri & Service og en af nøglepersonerne bag det københavnske Skifteholdsinitiativ.
- Nu har endnu en stor international organisation bekræftet os i vores mistanke. Natarbejde kan man ikke komme til livs, for der vil altid være behov for natarbejde i vores samfund. Men det skal begrænses, og i øjeblikket går tendensen den modsatte vej - flere og flere skal "være på" 24 timer i døgnet. Hvad er det, vi udsætter kroppen for? De ubekvemme arbejdstider breder sig, og hvis vi ikke tager risiciene alvorligt og gør noget ved det arbejdsmiljømæssigt nu, får vi uoverskuelige skadevirkninger, mener Hans Larsen.
Bør indgå i udvalgsarbejde
Ved overenskomstforhandlingerne tidligere i år blev CO-industri og Dansk Industri enige om at nedsætte et udvalg, som inden de næste forhandlinger i 2010 skal kulegrave sammenhængen mellem natarbejde, skiftende arbejdstider og helbred.
Det skal blandt andet ske ved at analysere de forskningsresultater, der ligger, og ved at inddrage eksperter på området.
Resultaterne af udvalgets arbejde ikke bare kan, men skal indgå i de næste overenskomstforhandlinger.
Næstformand i 3F's Industrigruppe, Tove Møller Pedersen, finder det helt naturligt, hvis de nye oplysninger fra WHO's kræftforskningscenter indgår i udvalgets arbejde.
- De nye oplysninger bekræfter, hvad vi har fået at vide tidligere. Og de store betænkeligheder, vi har ved natarbejde, er der fortsat. Men det er også vigtigt, at vi får endelige, konkrete resultater, inden vi går ud og siger, at vi skal have en helt omvæltning af vores tilrettelæggelse af arbejdet. For det vil det jo kræve i et samfund, der er bygget op om så meget natarbejde. Det er en stor udfordring, siger Tove Møller Pedersen.
Flere undersøgelser i gang
Den endelige rapport fra WHO's kræftforskningscenter ventes offentliggjort inden for de næste seks måneder.
Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen er også i gang med flere danske undersøgelse om natarbejde og brystkræft.
I den ene deltager kvindelige lønmodtagere fra blandt andet industrien. I en anden sygeplejersker, og endelig omhandler en tredje undersøgelse kvinder i Forsvaret.
- Vi kender ikke det endelige resultat, men undersøgelserne forventes klar til offentliggørelse i slutningen af året, siger Johnni Hansen.