Frygter mikrobøde for to sømænds liv
I januar døde to sømænd i havet ved Grønland. De var sendt på havet uden sikkerhedsdragt. Nu er rederiet meldt til politiet, men 3F frygter mikroskopisk straf.
I januar døde to søfolk efter få minutter i ishavet. De var ikke udstyret med overlevelsesdragter. Sådan en, som vist på billedet, koster 3.000 kroner og kan holde folk i live i op til seks timer. (Foto: VIKING LIFESAFE EQUIPMENT) I januar omkom to danske søfolk i det iskolde vand ved Grønlands kyster. De blev sendt mod land med en olieslange i en jolle fra skibet Orasila, men var ikke iklædt overlevelsesdragter.
Søfartsstyrelsen har netop meldt Orasila's rederi, M. H. Simonsen, til politiet. Det skyldes flere brud på lov om sikkerhed til søs.
Men 3F forventer, at den katastrofale sag ender med en mikroskopisk bøde. Siden 2000 er der givet tre bøder til rederier på over 25.000 kroner i kølvandet på dødsfald på grund af alvorlige svigt i sikkerheden på danske skibe. Den højeste på 75.000 kroner.
For små konsekvenser
Hos 3F Sømændene er formand Søren Sørensen ganske vist tilfreds med, at rederiet er blevet meldt til politiet. Men regner ikke med større konsekvenser.
- Ulykker som denne burde slet ikke kunne ske. Men små bødestraffe har en meget lille opdragende effekt på arbejdsgiverne. Det burde kunne mærkes, når man lader hånt om sikkerheden og sætter andres liv på spil, siger han.
Den ene af de to omkomne søfolk var en 18-årig skibsassistent. Han var under uddannelse og havde kun været ombord i fem dage.
Ingen kommentarer
Hos Søfartsstyrelsen vil direktør Andreas Nordseth ikke sige, hvilke konsekvenser han regner med at sagen får for rederiet M. H. Simonsen. Det skyldes, at sagen er overdraget til politiet.
Men Søfartsstyrelsen har konkluderet, at det var brud på loven at sende to sømænd ud på det grønlandske ishav i en jolle uden sikkerhedsudstyr.
Direktør for rederiet M. H. Simonsen Lars H. Simonsen har ikke ønsket at kommentere sagen eller forklare det manglende redningsudstyr ombord på Orasila. En overlevelsesdragt til brug i ishavet koster cirka 3.000 kroner, oplyser VIKING, der fremstiller redningsudstyr.