Principiel sag om østarbejdere trækker i langdrag
Retssag om illegalt arbejde på Juelsminde Planteskole skal afgøre, om entrepriseaftaler er lovlige, sådan som gartnerierne ønsker. 3F beklager sagens sneglefart.
Juelsminde Planteskole, der blandt andet sælger roser, mener sammen med GLS-A, at man har ret til at ansætte østarbejdere til sultelønninger ved at bruge en såkaldt enterprisemodel. (Arkivfoto) En vigtig retssag om, hvorvidt danske arbejdsgivere fuldt lovligt må ansætte østarbejdere til sultelønninger, slæber sig af sted i sneglefart ved Retten i Horsens.
Sagen kan ellers få en helt afgørende betydning for under hvilke vilkår, østarbejdere må arbejde i Danmark. Og i værste fald gøre Østaftalen overflødig.
Sagen handler nemlig om, hvorvidt det er lovligt at benytte sig af såkaldte entrepriseaftaler, hvor en dansk arbejdsgiver uden videre må hyre billige østarbejdere gennem en udenlandsk stråmand.
Det mener arbejdsgiverne i GLS-A er helt i orden, mens både Udlændingeservice og 3F mener, at modellen er et brud på reglerne.
- Det er dybt kritisabelt at sagen trækker ud, da den en gang for alle skal slå fast, at arbejdsgivere altså ikke kan slippe af sted med at hyre et polsk fupfirma, der spiser polakker af med 30 kroner i timen, når de arbejder i Danmark, siger Peter Kaae Holm, forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe.
Retten er gået i dvale
Den aktuelle sag startede for godt et år siden, i foråret 2005. Her havde Juelsminde Planteskole angiveligt hyret ti polske arbejdere uden fornødne arbejds- og opholdstilladelser.
I sommeren 2005 sigtede Horsens Politi så Juelsminde Planteskole for overtrædelse af Udlændingelovens § 59, stk. 4. Her kan en arbejdsgiver blive straffet for at hyre illegale med fængsel i op til to år.
Siden da har sagen kørt ved Retten i Horsens. Ifølge anklageren, politifuldmægtig Rosa Pape fra Horsens Politi, blev det seneste retsmøde i sagen afholdt 29. marts i år.
Da besluttede dommeren, at retten skulle holde pause indtil der var kommet svar på et brev fra GLS-A omkring lovligheden af entrepriseaftaler. Brevet, som Fagbladet er i besiddelse af, er sendt til Skatte-, Beskæftigelses- og Integrationsministeriet samt Udlændingeservice.
Her bliver Beskæftigelsesministeriet og SKAT blandt andet påduttet tidligere at have blåstemplet entreprisemodellen.
Efterlyser paragraffer
Brevet blev sendt kort tid efter, at Udlændingeservice (den daværende Udlændingestyrelse) ellers i en pressemeddelelse fra 18. januar i år havde slået fast, at entrepriseaftaler ikke fritager østarbejdere fra krav om arbejdstilladelse, hvis de skal arbejde lovligt i Danmark (se artikellink i spalten til højre).
Men den afgørelse gjorde altså ikke det store indtryk på Johnny Ulf-Larsen, direktør i GLS-A.
- Udlændingestyrelsen har endnu ikke fortalt, hvilke paragraffer de bygger deres udtalelse på. Vi ville have mere respekt for deres udtalelse, hvis de henviste til disse paragraffer, siger han.
GLS-A har også uden held klaget til Ombudsmanden over afgørelsen fra Udlændingeservice.
Brud på EU-retten
I sidste ende er det domstolene, der afgør om enterpriseaftaler er lovlige. Men ifølge souschef i Udlændingeservices Erhvervskontor, Pernille Piel-Steenberg kan entrepriseaftaler være en form for udstationering.
- Hvis en dansk arbejdsgiver vil have østarbejdere til at udføre et stykke arbejde i sin virksomhed, så har han to muligheder. Enten kan han vælge selv at ansætte dem til danske løn- eller arbejdsvilkår. Eller han kan vælge at købe ydelsen gennem en udenlandsk virksomhed, der opfylder kravene om udstationering. For at opfylde disse krav skal virksomheden have sine hovedaktiviteter i hjemlandet og være etableret i forvejen. Den må altså ikke være oprettet til lejligheden, siger hun.
Hvis ikke blandt andet disse betingelser er opfyldt, så overskrider man ifølge Pernille Piel-Steenberg EU-retten om fri bevægelighed af tjenesteydelser mellem EU-landene.
Hun henviser i den forbindelse til en række domme på området fra EF-domstolen, som har skabt præcedens. Det drejer sig blandt andet om Vander Elst-dommen fra 1993 og Rush-dommen fra 1989.