Smuthul for billige østarbejdere stoppes
Tre ministerier afviser endegyldigt anvendelsen af den såkaldte entreprisemodel, hvor især de grønne arbejdsgivere hyrer østarbejdere til sulteløn via udenlandske stråmænd.
Ti polske kvinder fra den lille flække Orneta knoklede op til 100 timer om ugen for en tusse for Christiansminde Champignon, og har ifølge 3F et millionbeløb til gode. Arbejdsgiveren Hans-Christian Christensen nægter, idet han mener, han har benyttet entreprisemodellen. (Foto: Søren Zeuth) Endnu engang har de danske myndigheder afvist lovligheden af den såkaldte entreprisemodel, hvor arbejdsgivere uden videre hyrer østarbejdere gennem en udenlandsk stråmand og nøjes med at betale dem en symbolsk løn.
De grønne arbejdsgivere under GLS-A kæmper hårdnakket for at kunne bruge entreprisemodellen og har således fået udsat en retssag om illegalt arbejde på Juelsminde Planteskole i månedsvis på trods af, at Udlændingeservice (tidl. Udlændingestyrelsen) underkendte entreprisemodellen tilbage i januar.
Myndighedernes anden afvisning af entreprisemodellen sker i et udkast til den nye udgave af manualen om østarbejdere, som Beskæftigelsesministeriet udgiver.
SALA alene i opposition
Udkastet til opdateringen af "Regler for ophold og arbejde i Danmark for statsborgere fra de nye østeuropæiske EU-lande", som Fagbladet 3F er kommet i besiddelse af, blev behandlet på et møde i Beskæftigelsesministeriet i følgegruppen omkring Østaftalen 14. juni i år.
Her står der blandt andet:
"Hvis en udenlandsk arbejdsgiver overvejende stiller sin arbejdskraft til rådighed for en dansk virksomhed, og den udenlandske virksomhed ikke reelt er ansvarlig for eller bærer risikoen for arbejdets resultat, er der tale om arbejdsudleje/vikarbureauvirksomhed. Dette indebærer, at arbejdstagere fra de 8 østeuropæiske EU-lande i denne situation skal have opholds- og arbejdstilladelse efter overgangsreglerne."
Med andre ord: Det er ikke lovligt for en dansk champignonavler at hyre polakker til plukke champignon til polske lønninger. Heller ikke selvom det sker gennem en polsk mellemmand.
Fagbladet 3F erfarer, at udkastet på mødet blev godkendt af samtlige myndigheder og organisationer med undtagelse af SALA (Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgivere), som GLS-A er medlem af.
Nyt liv til Juelsminde-sag
Udkastet til den nye manual er interessant, fordi den samtidig åbner op for, at der endelig kan falde dom i retssagen mod Juelsminde Planteskole, som Horsens Politi har hevet i retten for ulovligt at have hyret billige polske arbejdere.
En dom i denne sag åbner igen op for, at de ti underbetalte polske kvinder fra Christiansminde Champignon langt om længe kan få erstatning for deres manglende løn.
I den aktuelle faglige sag omkring Christiansminde Champignon begrunder GLS-A nemlig en udskydelse med, at der først skal falde dom i sagen omkring Juelsminde Planteskole, fordi denne sag ifølge GLS-A en gang for alle vil afgøre, om entrepriseaftaler er lovlige.
Men siden 29. marts i år har der ikke været afholdt retsmøder i Juelsminde-sagen, fordi dommeren ved Retten i Horsens har valgt at afvente svar på et brev fra GLS-A af 9. marts. I dette brev stiller organisationen en masse spørgsmål omkring entrepriseaftaler til hele fire myndigheder: Udlændingeservice samt Skatte-, Integrations- og Beskæftigelsesministerierne.
Frustration over GLS-A
På vegne af de fire myndigheder har Beskæftigelsesministeriet 7. juni svaret GLS-A på deres brev, hvor der henvises til det før omtalte møde i følgegruppen 14. juni, som altså endte ud i endnu en afvisning af entreprisemodellen.
Blandt en lang række embeds-mænd i de fire myndigheder, som Fagbladet 3F har talt med i forbindelse med denne artikel, er der en udbredt frustration over GLS-A's manglende vilje til at acceptere myndighedernes afgørelse.
Det er en frustration, som 3F deler.
- Nu må GLS-A altså snart give op og erkende, at det ikke kan få deres vilje i denne sag. Først meldte Udlændingestyrelsen klart ud i januar, at entrepriseaftaler er et brud på EU-retten. Alligevel blev de ved med at bombardere myndighederne med breve. Og nu er det så igen blevet slået fast, at man altså ikke kan bruge denne metode til at hyre billige østarbejdere, siger Peter Kaae Holm forhandlingssekretær i 3F's Grønne Gruppe.
Han ser frem til, at sagen omkring Juelsminde Planteskole endelig kan komme videre.
- Jeg vil da opfordre dommeren ved Retten i Horsens til hurtigst muligt at få berammet et nyt retsmøde, da brevet, der udskød retssagen, jo er blevet besvaret for over to måneder siden, siger Peter Kaae Holm.
Pt. er der dog ikke berammet et nyt møde i Juelsminde-sagen, oplyser Retten i Horsens.