Spar op før fyresedlen kommer
Du skal kunne klare dig et til to år uden arbejde, råder finansrådgiver. Få fem gode råd til at overleve finanskrisen.
Spar op - så du kan tåle et nej i banken. ((Foto: Colorbox).) Du skal ikke regne med, at banken hjælper dig, hvis du bliver fyret.
Så har du ikke en opsparing, er det et godt tidspunkt at starte en. Det mener finansrådgiver Kim Valentin fra Finanshuset.
Han råder til, at man laver et budget, og ser på, hvad der sker, hvis man mister sit job. Det sparer også unødvendige bekymringer.
- Har man et problem eller har man ikke? Kan en periode på dagpenge klares ved, at man nedsætter sit forbrug, eller får man brug for at sælge bil eller hus eller andet, der kan give store problemer, siger han.
Kim Valentins råd er at regne ud, hvor meget, der kommer til at mangle med en eller to familiemedlemmer på dagpenge, og begynde at spare op, så man har til at kunne holde ud et år eller to.
- Det helt afgørende under en finanskrise som denne er tid. At kunne klare sig et til to år, til man kan få et job igen, boligmarkedet ændrer sig, eller bankerne får flere penge at låne ud, siger finansrådgiver Kim Valentin.
Ingen hjælp fra Banken
Til forskel fra, hvordan det har været de seneste 15 år, skal man ikke automatisk regne med, at banken hjælper en, hvis man kommer i knibe.
De har allerede for mange penge ud at svømme, og det er præcis små indkomster som 3F-medlemmernes, der er fristende at smide ud.
- Finanskrisen og bankernes mangel på penge vil præcis ramme dem, der i forvejen er svage. Det er ikke retfærdigt, men bankerne er forretninger, siger privatøkonomisk rådgiver Lisbeth Burgaard fra kvinderogpenge.dk
Hun opfordrer stærkt til, at man sørger for at vedligeholde sine lån.
Og kan man ikke betale, så sig det straks.
- Ring til banken, før de ringer til dig. Når bankerne bliver strengere, er det de dårlige betalere, de går efter. Du står meget bedre ved selv at tage initiativet og tale med dem om problemerne, siger Lisbeth Burgaard.