Ny plan skal bekæmpe byggeulykker

Alle parter i byggebranchen er enige: Antallet af ulykker skal bringes ned, men 3F er bekymret for, om arbejdsgiverne vil tage førertrøjen.

Efter 20 dødsulykker på danske byggepladser i 2005 skal der nu gøres noget ved sikkerheden i bygge- og anlægsbranchen.Efter 20 dødsulykker på danske byggepladser i 2005 skal der nu gøres noget ved sikkerheden i bygge- og anlægsbranchen.

Efter 20 dødsulykker på danske byggepladser i 2005 skal der nu gøres noget ved sikkerheden i bygge- og anlægsbranchen.

Det er alle parter i byggeriet enige med Beskæftigelsesministeriet og Arbejdstilsynet om.

Derfor er parterne forleden blevet enige om en handleplan med overskriften "Fælles indsats for større sikkerhed i byggebranchen". Planen indeholder en række nye konkrete initiativer, som dækker alle faser i byggeprocessen - lige fra den første streg og planlægning til den afsluttende finish.

I alt består planen af 22 initiativer eller aktiviteter, hvor det for hver enkelt aktivitet er beskrevet, hvad målet er, hvornår den kan gennemføres, hvilken effekt den forventes at få, og hvem der er ansvarlig for dens gennemførelse.

Af de 22 aktiviteter har Arbejdstilsynet ansvaret for de syv, partsorganisationen BAR for Bygge og Anlæg for seks og BAT-kartellet for fem.

I handleplanen indgår blandt andet flere uanmeldte besøg fra Arbejdstilsynet, at bygherren ved valg af rådgiver skal stille krav om, at arbejdet bliver planlagt og udført på et højt sikkerhedsmæssigt niveau, og at de udførende virksomheder skal dokumentere, at de har styr på arbejdsmiljøet ved eksempelvis at bruge sikkerhedsrunderinger og opstartsmøder.

Status hvert kvartal

I Arbejdstilsynet er direktør Jens Jensen glad for enigheden.

- Samarbejdet mellem parterne har været forbilledligt, siger Jens Jensen i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, at det fortsætter, nu hvor initiativerne i handleplanen skal føres ud i livet. Parterne har aftalt at mødes hvert kvartal for at gøre status over fremdriften i planen. Beskæftigelsesministeren vil følge aktiviteterne nøje, da han får en status efter hvert kvartalsmøde, siger AT-direktøren.

3F har siddet med ved bordet ved de tre møder og bakker også op om handleplanen.

- Det er positivt, at branchen er enig om at få gjort noget ved de alt for mange ulykker. Men papir er som bekendt taknemmeligt. Der er mange gode forslag og aktiviteter, men vi skal have dem ført ud i livet i hverdagen på byggepladsen, før vi kan være tilfredse, siger Frank Thaulow, forhandlingssekretær og miljøansvarlig i Byggegruppen i 3F.

- Vi er glade for enigheden om, at bygherren kan og skal spille en langt større rolle for at sikre et højt sikkerhedsniveau på byggepladsen. Vi har en række eksempler på gode offentlige bygherrer, der har gjort en forskel.

Stor opgave for arbejdsgivere

- Men en nok så god bygherre gør det ikke alene. Derfor er der også brug for fokus på alle andre aktører, herunder ikke mindst de udførende. Handleplanen har med hensyn til de udførende mere karakter af hensigtserklæringer og opfordringer. Der ligger derfor en stor opgave for arbejdsgiverorganisationer i at overbevise deres medlemmer om, at også de skal bidrage aktivt, hvis vi skal have bragt antallet af ulykkerne ned, siger Frank Thaulow.

Han gør opmærksom på, at parterne for godt et år siden blev enige om et såkaldt fælles værdigrundlag uden, at det har haft synderlig effekt på dagligdagen på byggepladserne.

- Vi er i 3F bekymret for udviklingen, fordi arbejdsgiverne, som sidder med nøglen til mange af tiltagene på disse områder, er krøbet i skjul bag branchens arbejdsmiljøråd (BAR).

- Der ikke så stort behov for BAR-initiativer på dette område. Til gengæld har arbejdsgiverorganisationerne en kæmpe forpligtigelse til at få deres medlemmer til at bruge alle de gode ting, der er lavet, og overbevise dem om, at de skal bruge noget krudt på det her, hvis ulykkerne skal mindskes, siger Frank Thaulow.

Baggrunden for handleplanen er mange alvorlige ulykker på danske byggepladser i fjor. Arbejdstilsynet har senest opgjort antallet af dødsulykker til 20 og cirka 700 andre alvorlige arbejdsulykker.