Ny dødsulykke i byggeriet kræver handling

Fredag krævede en kollapset materialelift endnu to dødsofre i byggebranchen. I alt har 14 bygningsarbejdere mistet livet ved ulykker alene i år. Nu kræver 3F handling.

Denne ejendom i Njalsgade i København var fredag rammen om endnu en dødsulykke i byggeriet. To bygningsarbejdere blev dræbt , da liften, som de stod og læssede vinduer på, kollapsede.
Denne ejendom i Njalsgade i København var fredag rammen om endnu en dødsulykke i byggeriet. To bygningsarbejdere blev dræbt , da liften, som de stod og læssede vinduer på, kollapsede.

Efter endnu en arbejdsulykke i byggebranchen fredag, som kostede to bygningsarbejdere livet, appellerer 3F til øget sikkerhedsmæssig fokus på branchen.

- I stedet for mindre fokus, som den nuværende politik er udtryk for, er der brug for, at alle gode kræfter bruger flere ressourcer på at forbedre sikkerhed og arbejdsmiljø på de danske byggepladser, siger Peter Kirkegaard, miljøkonsulent i 3F.

De to bygningsarbejdere blev dræbt ved en ulykke på Amager. De to håndværkere var fra en lift i 5. sals højde ved at læsse vinduer, da liften kollapsede.

Der var tale om en såkaldt en-søjlet lift.

Byggesagkyndig i Arbejdstilsynet Jørgen Friis Andersen oplyser, at de foreløbige undersøgelser, som Arbejdstilsynets tilsynsførende og politiet har foretaget, tyder på, at søjlens øverste fastgørelse til murværket var fjernet, formentlig for at gøre plads til en aluminiumsinddækning. Dermed er en væsentlig del af liftens styrke også fjernet. Desuden kan der være tale om overbelastning og/eller skæv belastning af liften.

- I første omgang afventer vi lige de endelige rapporter fra vores tilsynsførende og fra politiet, og derefter kan det vise sig nødvendigt at kigge på, om reglerne for en- og to-søjlede lifte er gode nok, siger Jørgen Friis Andersen.

- Afhængig af årsag kan det måske være relevant at se på, om byggepladsernes lifte skal udstyres med en alarm-anordning, som det blandt andet kendes fra personelevatorer, så der simpelthen går en alarm i gang, hvis en lift er for tungt læsset, siger han.

De dræbte er en 26-årig mand fra Aalborg og 49-årig mand fra Falster. Flere af deres kolleger så ulykken ske og blev efterfølgende tilbudt krisehjælp.

14 døde på byggepladser i år

Med de to dødsofre på Amager er antallet af dræbte på danske byggepladser alene i 2005 oppe på 14.

- Man kan faktisk frygte, at tallet er endnu større, idet vi ikke registrerer ulykker i forhold til, hvor ulykken er sket, men i hvilken branchegruppe virksomheden, hvor den omkomne var beskæftiget, hører til. Derfor er tallet behæftet med en vis usikkerhed, siger Jørgen Friis Andersen.

Under alle omstændigheder er 2005 blevet meget blodigt i den danske byggebranche. De seneste fire år har antallet af dødsulykker i byggebranchen været under ti.

- For den dræbte er det bedøvende ligegyldigt, om han havner i den ene eller anden statistik, men vi ved nu, at vi er på vej til en fordobling af antallet af dødsulykker inden for bygge og anlæg. Det kræver simpelthen, at vi gør noget, siger Peter Kirkegaard.

Arbejdsgivernes taselvbord

- Vi kan konstatere, at der generelt ikke er tale om sjusk fra de involverede, men at der i de enkelte sager er tale om manglende eller mangelfuldt sikkerhedsstyr, dårlige stilladser, uforsvarlige mandskabslifte, manglende instruktion og i enkelte tilfælde manglende overholdelse af elementære sikkerhedsforanstaltninger. Samtidig ser vi, at regeringen lægger op til at lempe arbejdsgivernes ansvar for arbejdsulykker, så det nærmest bliver et taselvbord for arbejdsgiverne, og at byggevirksomhederne får færre tilsynsbesøg. Det sender et helt, helt forkert signal til branchen og arbejdsgiverne. I stedet for mindre fokus, må vi appellere til mere fokus på branchen, siger Peter Kirkegaard.

På baggrund af ulykken vil den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov kalde beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i samråd.