S og 3F afviser Hjorts voksenlærlinge-stramninger
Rapport om voksenlærlingeordningen er færdig: Hjort vil stramme reglerne, men det afviser både 3F og Socialdemokraterne
- Så længe det ikke kan lykkes for regeringen at nedbringe frafaldet fra ungdomsuddannelserne, er det meningsløst at sætte aldersgrænsen op fra de nuværende 25 år til 30 år, siger forbundssekretær Per Christensen.
(Arkivfoto) - Det er nødvendigt, at politikerne nu finder penge til at gøre voksenlærlingeordningen permanent.
Sådan siger 3F’s forbundssekretær Per Christensen.
De seneste måneder har der været lukket for pengekassen til voksenlærlingeordningen. Ordningen giver tilskud til arbejdsgivere, der tager en voksenlærling.
Sidste år brugte staten 469 millioner kroner på løntilskud til arbejdsgiverne. Men siden pengene slap op for nogle måneder siden - for anden gang i år - har regeringen afvist at bevilge flere penge, før ordningen var analyseret. Regeringens mistanke gik blandt andet på misbrug af ordningen.
Analysen er klar nu. Den viser blandt andet, at 43 procent af voksenlærlingene har en uddannelse i forvejen, heraf syv procent en videregående uddannelse. Den viser også, at halvdelen af voksenlærlingene er i alderen 25-29 år.
På den baggrund ønsker Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Jyllands-Posten i dag, at aldersgrænsen for at komme ind i ordningen hæves, og at voksenlærlingen som hovedregel skal være ufaglært, for at arbejdsgiveren kan få tilskud.
Pas på hurtige konklusioner
3F er afvisende over for ministerens krav.
- Så længe det ikke kan lykkes for regeringen at nedbringe frafaldet fra ungdomsuddannelserne, er det meningsløst at sætte aldersgrænsen op fra de nuværende 25 år til 30 år. Lige nu ryger omkring 20 procent af de unge ud af en ungdomsuddannelserne uden en uddannelse. Det er blandt andet dem, der er målgruppen for voksenlærlingeordningen. Det giver ikke mening at sige til dem, at uddannelse er vigtigt - men du kan først få den som 30-årig, mener Per Christensen.
- Vi vil godt være med til at se på tilpasninger i ordningen. Men man skal passe på med hurtige konklusioner, der udelukker folk fra ordningen, fordi de i forvejen har en uddannelse. Der kan være mange gode grunde til, at den enkelte vælger en ny erhvervsuddannelse. Der er brancher, der går ned, og uddannelser bliver forældede, påpeger Per Christensen.
- For os er det vigtigt at fastholde, at ordningen har været en stor succes. Rigtig mange af 3F’s medlemmer har fået en faglært uddannelse via ordningen. Det skal de fortsat have mulighed for, og derfor bør ordningen gøres permanent, siger han.
Ikke omfattende misbrug
Også Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov er skeptisk over for stramninger i ordningen.
- Som jeg læser rapporten, ser jeg ikke omfattende misbrug nogen steder. Jeg har ingen problemer med, at for eksempel en uddannet slagter tager en ny uddannelse, fordi hans arbejdsplads er lukket og flyttet til udlandet, siger Thomas Adelskov.
Han synes heller ikke der er grund til at hæve aldersgrænsen for ordningen.
- Det kan ministeren godt glemme. Denne her ordning er den største enkeltstående uddannelsessucces inden for voksen- og erhvervsuddannelsesområdet. Der er kun ét stort problem, og det er, at ordningen mangler penge. Det er opgaven nu at finde de nødvendige midler, fastslår Thomas Adelskov.
Regeringen og forligspartierne bag velfærdsaftalen mødes i morgen, onsdag, for at forhandle om ordningen.