Sådan kan du håndtere druk

Druk er sygdom, som ikke kun ødelægger livet for godt 200.000 danske. Den har også store omkostninger for familie, venner og kolleger. Behandlingscentret Møllen behandler druk efter Minesota-modellen.

Druk er en sygdom. Træd til, hvis en kollega drikker. ((Arkivfoto: Colourbox).)Druk er en sygdom. Træd til, hvis en kollega drikker. ((Arkivfoto: Colourbox).)

På behandlingsstedet Møllen arbejder man efter Minnesotamodellen. Her ses alkoholisme som en sygdom, hvor behandlingen er terapi og afholdenhed. Alkoholikeren bliver indlagt i fem-seks uger på Møllen, der ligger i Tørring, tæt på Horsens. Der er dagligt terapi, gruppesamtaler og fællesarrangementer. Møllen samarbejder med Anonyme Alkoholikere (AA). AA er et fællesskab, hvor alkoholikere mødes med alkoholikere. Møllen råder deres patienter til resten af livet at deltage i disse møder.

75.000 kroner for et ophold på Møllen

Et ophold på Møllen koster cirka 75.000 kroner. Nogle arbejdspladser betaler for opholdet. Andre får det betalt af en sundhedsordning via arbejdspladsen, og andre betaler selv for opholdet. Keld Petersen har begge gange selv betalt for behandlingen. Det kan være motiverende for alkoholikeren, at arbejdspladsen betaler for behandlingen, fordi han bagefter husker på, at arbejdsgiveren har betalt en stor sum penge for hans behandling, siger leder af behandlingsstedet Møllen, Erik Zink. - Det viser også alkoholikeren, at arbejdsgiveren drager omsorg for ham, at han vil investere i én. Arbejdsgiveren får ofte efterfølgende en meget loyal medarbejder, siger Erik Zink.

Chefen på besøg

En del af behandlingen på Møllen er, at alkoholikeren skal have besøg af sin arbejdsgiver. - At Hans Vestermark kom personligt og involverede sig, gav Keld, mig og drengene det ekstra skub til at klare den, siger Kelds hustru, Lone Petersen. Ifølge Erik Zink indvilger ni ud af ti chefer i at deltage i en samtale. - Det er vigtigt for klienten, at arbejdsgiveren sætter sig ind i, hvilken behandling han har været igennem. Arbejdsgiveren viser, at han støtter klienten, og sammen får de mulighed for at gøre rent bord, så de igen kan kigge hinanden i øjnene. Der er altid ting, der skal tales igennem, siger Erik Zink.

Når kollegaen drikker

Det er ofte svært at håndtere en medarbejders misbrug, hvad enten man er kollega eller leder i en virksomhed. Det er dog vigtigt at holde øje med tegn på, om kollegaen ændrer adfærd. Det kan være, at, kollegaen har flere fraværsdage end normalt, er mere irritabel, laver flere fejl end tidligere. Når det gælder udseendet, begynder mænd ofte at sjuske med deres personlige hygiejne, mens kvinder ofte bliver ekstremt påpasselige. Det kan du gøre: Har du mistanke til, at en kollega drikker for meget, skal du gå til din tillidsrepræsentant eller leder. Du kan også selv tage en fortrolig samtale med kollegaen. Det kræver dog sans for at spørge med dyb respekt. Samtidig skal du have i baghovedet, at du har at gøre med en syg kollega, der har brug for hjælp. En del af sygdommen alkoholisme er ofte, at man benægter sit problem. Det kan chefen gøre: Mange chefer mener, at de selv kan påtage sig opgaven. Det er dog en god idé at kontakte en professionel, da man nemt kan ødelægge forholdet til sin medarbejder. Det kræver alligevel i sidste ende, at alkoholikeren kommer i behandling og bliver afgiftet, og at vedkommende efterfølgende får psykologhjælp. Kilde: Erhvervsterapeut Lis Sandberg