Østarbejdere truer arbejdsmarkedet
Billig arbejdskraft fra Østeuropa kan ødelægge det, som den danske fagbevægelse har bygget op i løbet af 100 år, lød det fra delegerede på TiB's kongres i København
Alle udenlandske arbejdere i skal - forud for beskæftigelse i Danmark - registreres, så fagbevægelsen ved, hvor de er, lød det fra TIB's kongres søndag.
Der lød på førstedagens på TIB's kongres appeller til såvel myndigheder som arbejdsgivere med hensyn til udenlandsk arbejdskraft. Appel til myndighederne om få gang i kontrollen af de mange bygningsarbejdere, der påstår de er udstationeret af en virksomhed i et af de nye EU-lande. Og appel til arbejdsgiverne om lidt mere aktivt at støtte den danske model og forvaret for at også udenlandske arbejdstagere arbejder på dansk overenskomst.
- Det er ikke bare et spørgsmål om at forsvare danske lønmodtagere, det er også et spørgsmål om at forsvare danske virksomheder. Derfor kunne lidt synlighed fra de danske arbejdsgivere være nyttig, sagde Karsten Hønge, formand for TIB's afdeling i Odense.
Han bad også om, at alle udenlandske arbejdere i Danmark, også de udstationerede, forud for beskæftigelse i Danmark, skal registreres, så fagbevægelsen ved, hvor de er.
- Vi må være ærlige at sige, at det i dag er tilfældigheder, der afgør om vi finder dem, sagde Karsten Hønge.
Også krav til lønmodtagerne
Næstformand for TIB København Jens Borking kunne oplæse et brev fra den danske direktør fra Baltic WorkForce, der er et litauisk indregistreret firma.
Direktøren skriver i klare, utvetydige vendinger, at man ikke agter at indgå overenskomst med den danske fagbevægelse, som "ikke kan standse globaliseringen". Direktøren mener i øvrigt, at hans underbetalte litauiske folk udfylder et "tomrum" på det danske arbejdsmarked.
- Det er en alvorlig trussel mod ikke bare os lønmodtagere men mod hele det danske samfund. Vi skal ikke konkurrere med de nye EU-lande om at blive fattige sammen, sagde Jens Borking.
Han mente i øvrigt, at man godt kan tillade sig at stille krav til kollegerne fra de nye EU-lande og forklare dem lige ud, at de ved at arbejde for ringere løn end danske kolleger er med til at ødelægge det, som den danske fagbevægelse har været 100 år om at bygge op.
- Det handler solidaritet også om, sagde næstformand for TIB København.
Fup og fiduser
Forbundsformand Arne Johansen havde i sit beretning hæftet sig ved, at et af de helt store problemer med EU's udstationeringsregler er, at der i mange tilfælde ikke er tale om reel udstationering. Det er tilfældet i ikke bare Danmark, men i mange EU-lande.
- Det er næsten altid fupforetagenderne, vi slås med, og taberne i sagerne er altid de folk, der ulovligt er kommet til Danmark, sagde han og bad om at myndighederne udfører den kontrol, der naturligt følger med udstationeringsreglerne.
Arne Johansen slog imidlertid fast, at der er meget, meget værre ting i udsigt, hvis EU-Kommissionens forslag til Servicedirektiv gennemføres som det ser ud nu.
- Direktivet vil, hvis det gennemføres, give mulighed for, at service- og tjenesteydelser over landegrænserne vil kunne ske stort set frit. Mange EU-parlamentarikere ser denne åbning som selve nøglen til det åbne marked, hvor konkurrencen er fri, og hvor varer og arbejdskraft kan bevæge sig frit.
- Bygningsarbejderne i Europa er imod direktivet. Europa er ikke klar til en sådan åbning af markeder. Forskellen mellem landene er endnu for stor, og vi frygter, at lande med størst velfærd vil komme under voldsomt pres på velfærdsydelserne og lande med lave produktionsomkostninger vil tiltrække arbejdspladserne, sagde han.
Arne Johansen, der også er formand for den europæiske bygnings- og træarbejderfederation EBTF, sagde, at direktivet skal bekæmpes med næb og klør.