Krav om effektiv kontrol med østarbejdere
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen under pres for at sikre ordentlig kontrol med udstationerede virksomheder og medarbejdere
De første seks måneder efter udvidelsen af EU har afsløret, at det største problem med arbejdskraft fra de nye EU-lande er misbrug af EU's udstationeringsbestemmelser. Der er brug for effektiv kontrol med udenlandske virksomheder og deres udstationerede medarbejdere.
Det er den klare og entydige melding fra fagbevægelsen og oppositionen til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), når ministeren i dag torsdag mødes med partierne bag Østaftalen.
De første seks måneder efter udvidelsen af EU har afsløret, at det største problem med arbejdskraft fra de nye EU-lande er misbrug af EU's udstationeringsbestemmelser.
Direktivets mulighed for, at en virksomhed i et EU-land kan udstationere egne medarbejdere til kortvarige nærmere bestemte opgaver i et andet EU-land, bliver massivt misbrugt, vurderer fagbevægelsen.
Ikke mindst i byggebranchen opleves det som et kæmpe problem.
- Derfor er der brug for både registrering af, hvem der kommer som udstationerede og en langt, langt bedre kontrol fra myndighedernes side om dem, der så kommer også er reelt udstationerede, lyder det fra John Larsen, gruppeformand i SiD's byggegruppe og formand for byggeforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet.
Kerneproblematikken
Fagbevægelsen kræver, at der netop sættes ind imod det store antal fup-udstationeringer.
Kerneproblemet i udstationering er de bestemmelser, der siger, at langt den overvejende del at den udstationeredes arbejde skal foregå i hjemlandet, at der skal eksistere et fast ansættelsesforhold i den virksomhed, hvorfra der udstationeres, og at udstationering er midlertidig.
- En udstationerende virksomhed kan derfor ikke være oprettet til formålet og de ansatte, der udstationeres, kan ikke alene være ansat til det formål at løse opgaver i Danmark. Mange af forbundenes afdelinger oplever netop, at mange virksomheder synes som skabt alene til eksport af arbejdskraft, og det er en klar overtrædelse af bestemmelserne, siger Gunde Odgaard, daglig leder af BAT-kartellet.
- Derfor er helt afgørende at få afgjort, hvorvidt der er tale om udstationering eller ej. Der kan heller ikke være tvivl om, at det er en myndighedsopgave at kontrollere, om disse krav er overholdt eller ej.
Gunde Odgaard mener imidlertid, at det er tvivlsomt om myndighederne er i stand til at kontrollere, om der er tale om udstationering eller ej.
Fagbevægelsens oplevelse er, at myndighederne enten ikke kan eller ikke vil foretage kontrollen.
Man opfordrer derfor til, at kontrolarbejdet opprioriteres, og at der etableres et tæt, hurtigt og effektivt samarbejde med udenlandske myndigheder.
Registrering af alle udstationerede
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen mener, der er brug for gennemførelse af tre initiativer.
- For det første bør vi stille krav om, at de udstationerede har et ansættelsesbevis fra dag ét. Kræver det, at vi skal ændre dansk lovgivning, så vi ikke kan anklages for konkurrenceforvridning, så bør vi gøre det. Ansættelsesbevis fra dag ét vil samtidig være et effektivt redskab i regeringens fair-play kampagne mod sort arbejde og gøre den foreslåede logbog unødvendig.
- For det andet skal arbejdsgivere, der vil udstationere medarbejdere, anmelde sig til en dansk myndighed, så myndigheder og fagbevægelse ved, hvem der er i landet.
- Endelig for det tredje, skal der foreligge dokumentation for, at der er tale om egentlig og reel udstationering - eventuelt i form af kontrakter, siger Jan Petersen.
Minister: Bedre kontrol
Hidtil har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen været tilbageholdende med hensyn til registrering.
I et svar på et spørgsmål fra Bent Bøgsted (Dansk Folkeparti) skriver ministeren, at man hidtil ikke har skønnet, der er behov for registrering ud over, hvad der allerede skal finde sted hos Told & Skat af hensyn til momsafregning.
Ifølge Ritzau mener beskæftigelsesminister imidlertid nu, at der er brug for en bedre kontrol samt at udstationerede medarbejdere skal medbringe ansættelsesbevis.