Skuffede forventninger fører til strejkeboom

Antallet af lønstrejker i år er højere end længe. Efter år med tilbageholdenhed forventer medarbejderne at få del i virksomhedernes overskud.

Antallet af lønstrejker er faldet støt de sidste mange år. Men når statistikken for 2007 skal gøres op, vil den tendens med statsgaranti blive brudt.Antallet af lønstrejker er faldet støt de sidste mange år. Men når statistikken for 2007 skal gøres op, vil den tendens med statsgaranti blive brudt.

Antallet af lønstrejker er faldet støt de sidste mange år. Men når statistikken for 2007 skal gøres op, vil den tendens med statsgaranti blive brudt.

- Allerede nu har vi i år set mindst lige så mange arbejdsnedlæggelser som i hele 2004, da der sidst blev forhandlet overenskomst. Og i forhold til de sidste to år er antallet af strejker også markant højere, siger Bjarne Mortensen, der er forhandlingssekretær i 3F's Industrigruppe.

Flere af de større industrivirksomheder har været ramt af strejker i år. Det gælder blandt andre Danfoss og Sauer-Danfoss, hvor man efterfølgende har indgået lønaftaler, og p.t. strejker medarbejderne på Cheminova på anden uge.

Det har ikke været muligt at få oplyst præcise tal, der dækker hele arbejdsmarkedet. Dansk Arbejdsgiverforening er først ved at færdiggøre statistikken for første kvartal, og LO er ved at indkøre et nyt system.

Dansk Industri har heller ingen færdig statistik endnu, oplyser chefkonsulent Jan Storm Thomsen. DI har dog tidligere bekræftet, at der er tale om en stigning, og i sidste uge sagde underdirektør Anders Søndergaard Larsen til dagbladet Børsen, at 2007 har budt på "alt for mange strejker".

Det er Bjarne Mortensen enig med ham i.

- Men jeg tror, årsagen til de mange arbejdsnedlæggelser er, at folk forventer at få del i virksomhedernes overskud. De kan se, at økonomien er til det, og at man har fået et flot overenskomstresultat på normallønsområdet. Samtidig må man huske på, at medarbejderne har holdt sig afventende ved lønforhandlingerne de senere år, siger han.

I 2004 blev der sat rekord i antallet af nulløsninger ved de lokale lønforhandlinger. Og i de seneste to år har økonomer undret sig over, at lønningerne har holdt sig i ro trods store overskud i virksomhederne, rekordbeskæftigelse og mangel på arbejdskraft.

Nu er også lønkurven helt sikkert på vej i vejret. På mange arbejdspladser er der indgået lønaftaler, der giver mellem fem og ti kroner mere i timen.

Heller ikke her eksisterer der dog en præcis opgørelse endnu. Dansk Industri er først parat med en statistik, når antallet af indberetninger er højt nok.

- Men det kan ikke vare længe. Det vælter ind med lønaftaler i øjeblikket, siger chefkonsulent Jan Storm Thomsen.