Stort 3F-nej til mæglingsforslag
Næsten 63 procent af 3F'erne stemte nej til overenskomstresultatet – lønspørgsmålet er den helt afgørende faktor for nej'et.
- Jeg tager naturligvis medlemmernes afgørelse til efterretning, siger 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen. (Arkivfoto) Medlemmerne af 3F har sagt klart nej til mæglingsforslaget og de indgående overenskomster.
35.712 stemte ja, 60.393 krydsede nej. Det svarer til, at kun 37,2 procent stemte ja, 62,8 procent sagde nej. De samlet godt 96.000 deltagere i urafstemningen giver en stemmeprocent på præcis 40.
Dermed er 3F sammen med FOA – Forbundet Fag og Arbejde – ene om at forkaste mæglingsforslaget.
Forligsmandslovens sammenkædningsregler indebærer imidlertid, at mæglingsforslaget samlet set er godkendt.
- Jeg tager naturligvis medlemmernes afgørelse til efterretning, siger 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.
- Jeg mener fortsat, at overenskomstresultatet isoleret set er det bedste i mange år, og det lange og meget besværlige forhandlingsforløb har med al tydelighed demonstreret, at en overenskomstforhandling langt fra er et tag-selv-bord.
- Vi har igennem hele forløbet fulgt medlemmernes holdninger til de resultater, der er forhandlet hjem, og det har vist sig, at lønnen har været det helt centrale spørgsmål og fuldstændig overskygget de øvrige forbedringer, vi i øvrigt har opnået, siger Poul Erik Skov Christensen med henvisning til svar fra Fagbaldets såkaldte webpanel.
De viser meget klart, at utilfredshed med lønnen har været bestemmende for, at man har stemt nej.
- Der har været en klar forventning om, at der kunne indgås overenskomster med endnu mere i direkte lønstigninger, end det forhandlingerne gav. Vores medlemmer oplever, at de står først i køen, når der skal uddeles fyresedler, men sidst i køen, når der skal fyldes i lønningsposen. Derfor ser jeg også afstemningsresultatet som en reaktion på, at medlemmerne ønsker en mere retfærdig fordeling af goderne, siger Poul Erik Skov Christensen
Tre Nej-grupper og ét ja
Inden for 3F's grupper er der nogenlunde enslydende nej fra medlemmerne i Industrigruppen, Transportgruppen og Byggegruppen.
Omkring 35 procent har stemt ja, ca. 65 har sagt nej. Derimod har rengøringsassistenter og hotel- og restaurationsansatte (tidligere medlem af RBF) samlet i Den Private Servicegruppe afgivet et meget markant ja med knap 63 procent ja-stemmer.
Gruppeformand i Den Private Servicegruppe Lillian Knudsen kan ikke give en entydig forklaring på den store forskel til de andre grupper.
- Der er formentlig flere årsager., men jeg tror, det blandt andet beror på en lang og god forberedelse, hvor tillidsrepræsentanterne inden for rengøringsområdet har været med til at opstille og prioritere klare krav, hvor nedskruning af arbejdstempo havde topprioritet. Det nåede vi ikke at få forhandlet på plads, men der blev aftalt et forpligtende protokollat, som viser parternes vilje til forbedring af arbejdsmiljøet. Det er bestemt heller ikke uvæsentligt, at vi fik indført et rengøringstillæg, så lønnen stiger med op mod 1.000 kroner om måneden.
- Endelig tror jeg det handler meget om tillid. Vi har i gruppen fået skabt nogle gode og tætte netværk med de faglige folk i afdelingerne, der arbejder med gruppens overenskomster, og tilsvarende med tillidsrepræsentanterne ude på virksomhederne, og disse netværk har, tror jeg, formået at skabe den nødvendige kontakt med medlemmerne. Det er nok mine bedste bud på, hvorfor vores resultat er så anderledes, siger Lillian Knudsen.
Brug for intern 3F-analyse
Inden for de enkelte grupper er der afvigelser fra det generelle billede. Således har flere end 70 procent stemt ja til beklædnings- og tekstiloverenskomsten, mens der er 86-87 procent nejstemmer til søfartsoverenskomsten med Danmarks Rederiforening henholdsvis til bryggeroverenskomsten med Dansk Industri.
- Internt i 3F vil vi analysere afstemningsresultatet, siger Poul Erik Skov Christensen.
- Jeg har bemærket, at 3F'erne i stort tal har stemt nej på virksomheder, hvor andre faggrupper markant har sagt ja. Det giver naturligvis stof til eftertanke, og jeg tror, vi i fremtiden må blive endnu bedre til at drøfte overenskomstkravene og forhandlingsforløbet med vores medlemmer, siger forbundsformanden.