Arbejdsgivere misbruger deltid

Vores medlemmer vil gerne på fuld tid, men deltid er et arbejdsgiverproblem, mener formanden for 3F’s a-kasse. 3FA vil have analyseret deltidsarbejde.

Urimeligt at klandre lønmodtagerne for at arbejde deltid, mener lederen af 3F’s a-kasse Morten Kaspersen.Urimeligt at klandre lønmodtagerne for at arbejde deltid, mener lederen af 3F’s a-kasse Morten Kaspersen.

En undersøgelse fra SFI (Socialforskningsinstituttet) mandag viste, at hver femte ledig ikke ønsker job. Den væsentligste årsag er, at de allerede har et deltidsarbejde. Andre årsager er, at de er i aktivering, eller har et job på hånden.

Undersøgelsen får nu leder af 3F’s a-kasse Morten Kaspersen til at lange ud efter arbejdsgivernes brug af deltidsjob.

- Det er urimeligt at rette kritikken mod lønmodtagerne. Deltidsjob er først og fremmest i arbejdsgivernes interesse. Hvis man eksempelvis gerne vil arbejde inden for social- og sundhedsområdet, kan det nærmest være umuligt at få et heltidsjob. Det er især kommunerne, som har mange deltidsjob. I stedet burde arbejdet tilrettelægges, så folk kan få et arbejde de ønsker, på fuld tid. Alternativet kan være, at interesserede medarbejdere bliver nødt til at søge væk til andre brancher, hvor de kan få fuldtidsarbejde, og derved vil der skabes endnu større mangel på arbejdskraft, end der allerede er på social- og sundhedsområdet, mener Morten Kaspersen.

Stor reserve

I 3F Nordøstvendsyssel har a-kasseleder Jørgen Helledie deltids-problemerne inde på livet. Omkring hver femte medlem i afdelingen er ledig. Og næsten halvdelen af de ledige er på deltid, og får derfor supplerende dagpenge.

- Inden for det kommunale område er det især vores rengøringsassistenter, som ikke kan opnå fuld tid, selvom de gerne vil være fuldtidsansatte. Jeg mener, der ligger en kæmpe arbejdskraftreserve gemt, idet at de offentlige arbejdsgivere ikke tilbyder fuldtidsansættelse. Det er faktisk en skandale, siger Jørgen Helledie, som mener, at problemet kunne løses ved en bedre tilrettelæggelse af arbejdet.

Han nævner, at flere af hans medlemmer har både to og tre deltidsjob, for at få stykket noget sammen, der nærmer sig en fuld arbejdsuge.

Svært at planlægge

Jørgen Helledie har også mange medlemmer på deltid inden for fiskeribranchen.

- Fiskeindustrien er en lidt speciel branche, hvor tilrettelæggelse af arbejdet er sværere, især når det gælder lastoptagning og håndtering af den friske fisk. Og hvis nu lastoptagerne har været tvunget til at tage et fuldtidsarbejde, og er ude og slå græs på en golfbane, når fisken kommer hjem – ja, så kan fisken ikke landes og forarbejdes i Danmark, men bliver måske sendt udenlands, siger Jørgen Helledie.

Han peger også på, at kvinderne i fiskeindustrien typisk er ufaglærte.

- Men den arbejdskraft, der efterspørges, er jo typisk faglærte, for eksempel svejsere. Kvinderne kan måske i stedet få arbejde med at gøre rent på hotellerne, eller på campingpladserne om sommeren, men det er jo heller ikke fuldtidsarbejde. I øvrigt kan arbejdet i fiskeindustrien – på trods af hjemsendelser i perioder for medlemsgruppen, sagtens være flere timer pr. år, end de fleste sæsonjob i turismeerhvervet. Sagen er ikke så enkel, påpeger Jørgen Helledie fra 3F’s Nordøstvendsyssel afdeling, der ligger i Frederikshavn.

3F starter undersøgelse

Sagen er ikke enkel. Nogle arbejdsgivere har svært ved at tilrettelægge arbejdet, så deres medarbejdere kan beskæftiges på fuld tid. For andre lønmodtagere igen, kan et deltidsjob være en vej til at opnå kontakt med arbejdsmarkedet og senere fuldtidsarbejde.

- Der er mange paradokser i det her. Derfor har 3FA’s hovedbestyrelse besluttet at sætte en analyse i gang af deltids-arbejdsmarkedet, så vi kan få problemerne nøje belyst, siger Morten Kaspersen, fra 3FA.

- Eksempelvis er det paradoksalt, at arbejdsgiverne på den ene side beskæftiger folk på deltid, og på den anden side råber på arbejdskraft. Det skurrer i mine ører, siger han.