Hjort: ikke brug for skiltning

Beskæftigelsesministeren fastholder sit nej til at indføre lovpligtig skiltning om, hvilke firmaer der er involveret i en byggeplads.

Fagbevægelsen har ønsket skiltning, som det eksempelvis findes i Tyskland og Finland, for at modvirke illegalt og sort arbejde. Men det afviser beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V). (Arkivfoto)Fagbevægelsen har ønsket skiltning, som det eksempelvis findes i Tyskland og Finland, for at modvirke illegalt og sort arbejde. Men det afviser beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V). (Arkivfoto)

Der er ikke brug for skiltning ved indgangen til landets byggepladser, så myndigheder, redningskorps og andre får oplysninger om, hvad der gemmer sig bag plankeværk eller mure.

Det slår beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fast - endnu en gang, kan man sige.

Denne gang sker det i et svar til Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører.

Men svaret er det samme, som ministeren tidligere er kommet med. Der er ikke brug for skiltning for at skabe klarhed over, hvilke firmaer og aktører der har deres virke på byggepladser. Tilsvarende afvisning er tidligere kommet fra skatteminister Kristian Jensen (V), der mener, myndighederne allerede har de nødvendige informationer om, hvem der er involveret i byggesager.

Fagbevægelsen har ønsket skiltning, som det eksempelvis findes i Tyskland og Finland, for at modvirke illegalt og sort arbejde.

EU-direktiv om sikkerhed

Den aktuelle anledning handler om sikkerheden på byggepladserne. Bent Bøgsted har spurgt ministeren, om han vil ændre Arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af byggepladser, så den kommer til at overholde et EU-direktiv om minimumsregler for sikkerhed og sundhed på byggepladser. Af dette direktiv, der er fra 1992, fremgår, at "indgangene til byggepladsen og dennes periferi skal være forsynet med skilte og afmærket på en sådan måde, at de er iøjnefaldende og letkendelige".

I sit svar skriver Claus Hjort Frederiksen, at den danske byggepladsbekendtgørelse går videre end kravene i direktivet ved, at skiltningen skal være anbragt på hensigtsmæssige steder og skal oplyse om særlige risici og andre forhold af sikkerheds- eller sundhedsmæssig betydning.

"Formålet med bestemmelsen er, at skiltningen skal være præcis i sin angivelse og anbragt synligt de steder på byggepladsen, hvor oplysningerne er relevante og derved tjener sit formål," skriver ministeren.

Mange fordele ved skiltning

Det er foreningen Rejsearbejdere.dk, der i første omgang har rejst spørgsmålet om, om Danmark har implementeret EU-direktivet tilstrækkeligt. Foreningen er ikke tilfreds med ministerens svar.

- Bortset fra at Danmark ikke efter vores mening har implementeret direktivet korrekt, så ville skiltning ved indgangen til en byggeplads måske redde menneskeliv. Det er helt afgørende for redningskorps, at de ikke skal lede efter en byggeplads, men uden videre kan få klarhed over, hvordan man skal ind, siger Hans Erik Meyer, formand for foreningen.

- I øvrigt ville der være en række andre fordele forbundet med skiltningspligt, blandt andet total åbenhed om, hvem der er bygherre, hvem der er entreprenører, og hvem der ellers er på pladsen til hjælp i kampen mod illegalt arbejde.

Hjælp til myndighederne

Samme opfattelse har byggefagforbundene.

- Det vil være udpræget sund fornuft med pligt til skiltning med oplysninger om alle virksomheder på en byggeplads - og det er en god idé, uanset om vi har et EU-direktiv eller ej, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

- I de lande, hvor man har skiltning, er det yderst virksomt. Hvis man er imod skiltning, må det være, fordi man ønsker at beskytte nogle virksomheder imod synlighed. Hvorfor er der virksomheder, der ikke ønsker synlighed? Og hvorfor vil beskæftigelsesministeren og skatteministeren beskytte disse virksomheder?

- Skiltning vil alt andet lige være en hjælp for myndighederne, som for eksempel Arbejdstilsynet, Skat, og arbejdsmarkedets parter, når vi skal løse de opgaver, vi hver især har på det danske arbejdsmarked, siger Gunde Odgaard.

Klage til EU-kommissionen

Rejsearbejdere.dk agter at spørge EU-kommissionen, om Beskæftigelsesministeriets fortolkning er korrekt.

- Det skal ikke betragtes som drilleri. Vi mener alvorligt, at Danmark ikke har implementeret direktivet korrekt. Samtidig gør det en forskel, om der skiltes ved indgangen. Det er ikke tilstrækkeligt, at der er skilte inde på pladsen. Det hjælper ikke redningsmandskab for eksempel, siger Hans Erik Meyer.

Beskæftigelsesministeren og skatteministeren har tidligere kaldt skiltetvang en unødig administrativ byrde for erhvervslivet.