Hjort vil af med særregler for ældre ledige

Langtidsledigheden steg med 18 procent for 55-59 årige fra 2001 til 2004. Hjort giver særregler skylden. 3F er helt uenig - arbejdsgiverne fravælger de ældre.

Den virkelige forklaring på overledigheden blandt 55-59 årige er, at arbejdsgiverne fravælger de ældre ledige, mener 3F. På billedet ses ældre medarbejdere, der er i job på Gladsaxe Kirkegård. (Arkivfoto: Søren Zeuth)Den virkelige forklaring på overledigheden blandt 55-59 årige er, at arbejdsgiverne fravælger de ældre ledige, mener 3F. På billedet ses ældre medarbejdere, der er i job på Gladsaxe Kirkegård. (Arkivfoto: Søren Zeuth)

Alt tyder på, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil af med reglen om, at ledige over 55 år kan få dagpenge til de fylder 60 og kan gå på efterløn. Ligeledes har han kig på AF-regionernes mulighed for at undtage ledige 58-59 årige for aktivering.

Tirsdag offentliggjorde ministeriet et analysepapir om ledigheden blandt de 50-65 årige. Her fremgår det, at de 55-59 årige har en markant overledighed. Fra 2001 til 2004 steg langtidsledigheden for aldersgruppen med knap 18 procent. Analysepapiret indgår i efterårets revision af arbejdsmarkedsreformen ”Flere i Arbejde”.

Papiret peger også på, at væsentligt færre 58-59 årige er i aktivering, sammenlignet med de 50-57 årige, idet de enkelte AF-regioner kan vedtage at fritage de ældre ledige for aktivering.

Ifølge analysen kan det skyldes særreglerne for ældre ledige. Dermed ligger papiret i tråd med ministerens udtalelser i Jyllands-Posten i sidste uge, hvor han bebudede et opgør med særreglerne.

- Jeg ved godt, at jeg får øretæver, når jeg taler om særregler for ældre. Men særregler gør, at man bliver betragtet som anderledes, og så er det svært at komme i arbejde, sagde ministeren til avisen.

Har intet at gøre med reglerne

Leder af 3F’s a-kasse Morten Kaspersen er enig i at det er et stort problem med flere ældre langtidsledige. Men så hører enigheden også op.

- De ældres overledighed har intet at gøre med dagpengereglerne. Jeg er helt uenig i analysepapirets postulater. Den virkelige forklaring er, at arbejdsgiverne fravælger de ældre ledige, mener Morten Kaspersen.

Giv dem et arbejde

- Særreglerne er jo netop indført, fordi der ikke er efterspørgsel efter denne gruppe af ledige. Hvis ministeren vil afskaffe særreglerne, så skal hver enkelt af de ældre ledige tilbydes et rimeligt arbejde på ordinære løn- og arbejdsvilkår, inden de falder ud af dagpengesystemet, siger Morten Kaspersen og tilføjer:

- Jeg vil også godt lige minde om, at enhver af disse ledige står fuld til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er arbejdsmarkedet, der ikke står til rådighed for dem, pointerer Morten Kaspersen.