Hård nytårskur til nedslidte
Stop for efterløn til alle under 45 år. Nedslidte må på førtidspension i stedet. Uværdigt og respektløst, mener 3F.
For få måneder siden sendte Lars Løkke første en del af regningen til de arbejdsløse. Nu ender resten hos al-mindelige hårdtarbejdende danskere, siger Poul Erik Skov Christensen. Farvel til efterlønnen. Goddag til valgkampen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sørget for, at der bliver snakket om efterløn i hele landet. I løbet af de næste uger vil regeringen fortælle præcist, hvordan den vil afskaffe efterlønnen. Og de fleste kommentatorer tror, der kommer valg i marts eller april.
Men allerede nu kan kolleger diskutere planerne over frokostbordet. For det står klart, at regeringen vil afskaffe efterlønnen helt for alle, der er under 45 år.
Pensionsalder: 71+
Det betyder, at personer på 45 år først kan forlade arbejdsmarkedet, når de fylder 68 år og kan få folkepension. Og er man yngre, må man vente endnu længere på at sige farvel til jobbet.
Velfærdsaftalen fra 2006 betyder, at unge omkring 30 år først kan regne med at gå på pension, når de fylder 71 år, hvis efterlønnen forsvinder. Og det får 3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, på banen med hårde ord:
- Forestiller statsministeren sig virkelig, at jord- og betonarbejderen, rengøringsassistenten, tømrersvenden og fabriksarbejderen skal slide sig halvt ihjel for at nå folkepensionen som 71-årig? Det er uværdigt og respektløst, siger han.
Ingen ordning til nedslidte
Det står også klart, at regeringen ikke stiller med nye alternativer.
Nedslidte må på førtidspension eller sygedagpenge. Det er alternativet, hvis efterlønnen forsvinder. Og dette vil først og fremmest ramme medlemmer af FOA, NNF og 3F. Det er nemlig dem, der hovedsagligt går på efterløn.
- Højtlønnede og dem uden fysisk krævende arbejde bruger efterlønsordningen mindst. Det viser, at efterlønnen i høj grad benyttes af dem, der har brug for den, siger Poul Erik Skov Christensen.