Nye smæk til efterlønnen
To år mindre på efterløn og opstramning af dansk økonomi. Det er blandt rådene fra de økonomiske vismænd. 3F efterlyser i stedet socialt rimelige svar på, hvordan flere kan blive længere i job.
Efterløn er ikke noget, 3F'erne vælger, fordi de er dovne, men fordi de er slidt op, siger 3F's formand Poul Erik Skov Christensen. Han advarer mod udhuling af efterlønnen som mirakelkur for dansk økonomi. Tre års efterløn i stedet for fem.
Sådan ser et af de tiltag ud, der skal skabe balance i dansk økonomi og sikre 40.000 flere i beskæftigelse i 2020. Det skriver de økonomiske vismænd i deres halvårlige rapport om dansk økonomi.
Den bakker op om regeringens spareplan. Der er især ros til halveringen af perioden med dagpenge. Men det batter ikke nok for vismændene. De peger atter på udhuling af efterlønnen som en smart vej, der kan få flere væk fra offentlig forsørgelse.
Efterlyser nye tanker
Men 3F'erne vælger især efterløn på grund af nedslidning. Og en ny undersøgelse viser, at over halvdelen af HK's efterlønnere følte sig presset på efterløn.
3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen efterlyser en ny tilgang fra vismændene. Og bud på, hvordan man kan få færre til at vælge efterløn, så det sker på en måde, der hverken er socialt skæv eller politisk urealistisk.
- Efterløn er ikke noget, 3F'erne vælger for sjov. Vores medlemmer inden for rengøring er i snit 61 år, når de går på efterløn. Det er jo ikke fordi, rengøringsassistenter er dovne, men fordi de er slidt op. Frem for troen på mirakelkure, kan man spørge arbejdsgiverne, hvad de har tænkt sig at gøre for at holde på seniorerne, siger Poul Erik Skov Christensen.
LO: For tidligt at spare
Vismændene kalder situation for dansk økonomi ”et krybende” opsving. De spår, at Danmark kan se frem til flere ledige: 133.000 i 2011 og 130.000 i 2012. Det er 15.000 flere end i dag.
På mødet i det økonomiske råd, hvor vismændenes rapport blev offentliggjort, advarede Poul Erik Skov Christensen på LO's vegne:
- Jeg deler i store træk vismændenes diagnose af økonomien. Vi er i gang med et opsving på flade dæk. Men jeg er langt fra enig i medicinen. Vi står i en usikker økonomisk situation. Derfor er det for tidligt at stramme så kraftigt op, som regeringen planlægger. Og som vismændene støtter, siger han.