3F: VK-udspil er brutalt og respektløst

Regeringens udspil om efterløn og pension er brutalt og respektløst. Det mener 3F, der afviser seniorførtidspension og kræver brede aftaler og tryghed.

Regeringen har uddelt skattelettelser til de rigeste i Danmark. Nu skal regningen samles op af almindelige lønmodtagere. Det er tydeligt, siger Poul Erik Skov Christensen. Regeringen har uddelt skattelettelser til de rigeste i Danmark. Nu skal regningen samles op af almindelige lønmodtagere. Det er tydeligt, siger Poul Erik Skov Christensen.

Ingen efterløn og mindst syv år ekstra på jobbet. Det er regeringens kur til dansk økonomi og alle, der er under 45 år. Folk mellem 45 og 57 år får en lidt mildere dosis. Og i fremtiden må nedslidte over 62 år søge om ny seniorførtidspension.

Det stod klart tirsdag formiddag. Her blev V og K's forslag om tilbagetrækningsreform lagt frem. Og den møder hård kritik fra 3F.

- Vi har fået et udspil, der er præcist så brutalt og respektløst, som vi frygtede. Forslaget skaber enorm utryghed for almindelige mennesker. Deres mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, kommer til at afhænge af vurderingen fra en kommunal sagsbehandler. Og der vil være stor tvivl om forsørgelsesgrundlaget, siger Poul Erik Skov Christensen, forbundsmand for 3F.

Danskerne: Klar melding

3F kræver bredt politisk flertal, hvis der skal vedtages afgørende reformer. En række målinger viser, at danskerne er delt, når det gælder efterlønnen. Til gengæld kræver to ud af tre danskere, at der skal brede politiske flertal til, når det gælder ændringer af pension og efterløn. Det viser en frisk måling fra Analyse Danmark.

Samme måling viser også, at 83,7 procent kræver klarhed over, hvornår man kan trække sig tilbage fra jobbet. Og fire ud af ti danskere oplyser, at de ikke ved, hvornår de kan gå på pension.

Regeringen vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om sit udspil. Det vil ske i marts.

Ingen flertal

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtrykte tirsdag håb med disse ord:

- Vi prioriterer de svageste, børn og ældre i stedet for at betale raske mennesker for at trække sig tilbage. Jeg håber, at et flertal i Folketinget vil være med til at fremtidssikre det danske samfund.

Regeringen har ikke selv de 90 mandater, der skal til, hvis den vil afskaffe efterlønnen. Socialdemokraterne og SF melder blankt fra. Også Dansk Folkeparti har meldt pas. Men partiet har lovet, at det vil møde op, når der skal forhandles.