Lær at tackle mandehørm på jobbet
Er du ene kvinde på en arbejdsplads fuld af mænd, så kan du hjælpe dig selv til et godt og sjovt arbejdsliv trods mandehørm – her får du råd fra to eksperter.
Selvtillid er kodeordet, hvis du er ene kvinde i arbejdsflokken. (Colourbox) Vittigheder om blondiner, grove kommentarer på de faglige møder og fodboldsnak over fredagsøllen.
Det kan være trættende og ensomt at være ene høne i hanegården. Men der er flere måder at finde sin vej gennem mængder af testosteron på jobbet, når man er kvinde.
Her giver ligestillingskonsulent i 3F Marianne Bruun og professor Anette Borchorst dig fem råd til, hvordan du håndterer massiv mandehørm på jobbet.
5 gode til at håndtere mandehørm
1. Mød mændene som kolleger
Undlad at tænke på dine kolleger som fædre eller brødre.
- Lad være med at trække lille pige-kortet eller påtage dig mor-rollen. Behandl mændene som kolleger, så vil de gøre det samme med dig, siger Marianne Bruun, der er ligestillingskonsulent i 3F.
2. Mænd er også andet end mænd
Drop tanken om at opdele alle i køn. Find i stedet dem, du har noget til fælles med.
- Hvis du er småbørnsmor, så allier dig med de mænd, der også er småbørnsfædre. I har både noget til fælles i familielivet, men også når I skal kræve bedre arbejdsforhold, siger Anette Borchorst, professor ved Aalborg Universitet, der arbejder med det kønsopdelte arbejdsmarked.
3. Du har ret til at være, som du er
Selvtillid er et kodeord, hvis du skal igennem arbejdsdagen på en god måde.
- Hvis du stoler på dig selv, så gør de andre det også. Du kan vinde mændenes respekt, hvis du står ved, hvem du er, siger Marianne Bruun.
4. Du behøver ikke tækkes kulturen
Selvom man er i mindretal, behøver man ikke gøre som alle de andre.
- Man skal ikke føle sig forpligtet til at grine med på de mandschauvinistiske vittigheder, siger Marianne Bruun.
5. Brug dit netværk
Føler du dig ensom eller anderledes som den eneste kvinde på jobbet, så find støtte hos andre.
- Er der andre kvinder på arbejdspladsen, så tag kontakt til dem. Men tænk også på, om du har noget til fælles med mændene. Er du minoritet, småbørnsforælder eller ældre, så find de mænd, der er i samme situation, lyder rådet fra Anette Borchorst.