Dommens dag for Kolding Kommune i Falck-sager
Ankestyrelsen er nu på vej med en afgørelse, der en gang for alle slår fast, om Kolding Kommunes meget omstridte samarbejde med Falck Jobservice om behandling af sygedagpengesager er lovligt eller ulovligt.
- Kommunen tilsidesætter alle specialisterne. Det er noget svineri. Hvorfor skal en Falck-medarbejder afgøre min sag? spørger 40-årige Gitte Reisberg, som har mistet sine sygedagpenge efter en ugyldig afgørelse. (Foto: Henrik Kastenskov) Borgere i Kolding Kommune får i næste uge en længe ventet afgørelse. For her vil Ankestyrelsen enten blåstemple eller sætte en stopper for kommunes brug af Falck Jobservice til at træffe afgørelser i sager om ret til sygedagpenge. Styrelsens afgørelse kan enten blive en økonomisk lussing til sygemeldte eller kommunen, der kan blive nødsaget til at genbehandle en lang række sager.
Gennem det seneste års tid har Kolding Kommune tabt stribevis af sager i det regionale beskæftigelsesankenævn. Nævnet har vurderet, at Falck Jobservice har truffet ugyldige afgørelser som såkaldt anden aktør. Men kommunen har anket samtlige tabte sager til Ankestyrelsen.
Ankestyrelsen behandler nu 33 ens sager fra Kolding Kommune, og styrelsens afgørelse er endelig og skal følges.
- Styrelsen vil behandle én sag meget grundigt, som vil danne grundlag for afgørelser i de andre sager med samme problemstilling, siger Ankestyrelsens ankechef Birger Stein Christensen.
Kun betaling ved besparelse
Samarbejdet mellem Kolding Kommune og Falck Jobservice har eksisteret siden september 2009, og ansatte under Falck-koncernen har standset borgeres sygedagpenge.
- Det er for dårligt og noget værre luskeri. Jeg tog det for givet, at jeg var til samtale med en medarbejder fra kommunen og ikke en person fra et privat firma. Et firma, der oven i købet har en aftale med kommunen om, at de kun tjener penge, hvis kommunen sparer penge på sygedagpengene. Så er det svært at tro på, at man får en fair behandling, siger 3F'eren Gitte Reisberg.
Kolding Kommunes aftale med Falck Jobservice indebærer, at Falck-firmaet kun får betaling for sit arbejde for kommunen, hvis det lykkes at spare på dens udgifter til sygedagpenge.
3F venter i spænding
Socialrådgiver i 3F Kolding Lone Harders afventer afgørelsen med spænding:
- Kommunen har fortsat sin praksis i sygedagpengesager trods utallige afgørelser fra Beskæftigelsesankenævnet, der erklærede den ulovlig. Får vi medhold i styrelsen, forventer jeg, at kommunen straks stopper samarbejdet med Falck Jobservice. Samarbejdet går ud over vores medlemmer, der har fået trukket deres sygedagpengesager i langdrag, siger hun.