Lønstigninger er spist op

De rekordhøje prisstigninger og højere renter betyder, at der ikke er noget tilbage af de lønstigninger, der ellers var på 4,6 procent.

Årets lønstigninger på 4,6 procent på LO/DA-området har ikke kunnet dække de rekordhøje prisstigninger på fødevarer og energi samt de stigende renteudgifter. (Arkivfoto.)Årets lønstigninger på 4,6 procent på LO/DA-området har ikke kunnet dække de rekordhøje prisstigninger på fødevarer og energi samt de stigende renteudgifter. (Arkivfoto.)

Trods lønstigninger er der ikke blevet mere til tant og fjas. Højere renter og prisstigninger har nemlig spist årets lønfremgang.

Nye beregninger fra Danske Bank viser ifølge Jyllands-Posten, at det kun er skattelettelserne, der i år sikrer, at en dansk gennemsnitsfamilie ikke har færre penge til rådighed end sidste år.

En familie med to børn, der bor i et gennemsnitshus og har en indkomst efter skat på 38.998 kroner inklusiv børnechecken, har trods lønfremgangen blot 101 kroner eller 0,6 procent mere i rådighedsbeløb målt i købekraft, end familien havde i 2007. Det skyldes alene skattelettelser på cirka 200 kroner.

- Det er en udvikling i den disponible indkomst tæt på nul. De fleste vil ikke mærke nogen indkomstfremgang, siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank til avisen.

Værst for folk på overførselsindkomst

Årets lønstigninger på 4,6 procent på LO/DA-området har ikke kunnet dække de rekordhøje prisstigninger på fødevarer og energi samt de stigende renteudgifter. Omkring halvdelen af den skattelettelse, der er kommet til danskerne, er gået til at dække de høje prisstigninger.

Hvor lønmodtagerne lige holder skindet på den økonomiske næse, så ser det værre ud for personer på overførselsindkomster. Danske Bank regner med, at inflationen i år i gennemsnit bliver på 3,4 procent. Men overførselsindkomsterne stiger kun 2,9 procent, da satsreguleringen baserer sig på lønudviklingen for to år siden.