1200 tillidsfolk kræver konfliktret i EU

En accept af Lissabon-traktaten skal betinges af, at EU ikke blander sig i konfliktretten, lyder det fra tillidsfolk over hele landet.

1200 faglige tillidsfolk har indtil videre skrevet under på, at Danmark sammen med  Lissabon-traktaten skal have vished for, at  EU ikke blander sig i konfliktretten.1200 faglige tillidsfolk har indtil videre skrevet under på, at Danmark sammen med Lissabon-traktaten skal have vished for, at EU ikke blander sig i konfliktretten.

Fingrene væk fra konfliktretten.
Sådan lyder udmeldingen fra foreløbig 1200 tillidsfolk - heraf flere hundrede 3F’ere - der kræver, at EU lover ikke at blande sig i den danske konfliktret på arbejdsmarkedet.

Initiativet, der er sat i gang af LO-Storbyerne og Fagligt Ansvar ønsker at en godkendelse af Lissabon-traktaten skal ledsages af en erklæring, der sikrer den danske model.

EU-domstolen underkendte i december sidste år svensk fagbevægelses blokade af et lettisk firma, der arbejdede på en væsentlig dårligere lettisk overenskomst i byen Vaxholm.

- EU’s dom i Vaxholm-sagen har skabt tvivl om den danske konflikt-ret. Den tvivl, vil vi gerne have, at Anders Fogh Rasmussen maner i jorden via en erklæring over for EU, siger Peter Kay Mortensen, formand for LO-Storkøbenhavn.

Lettere at rejse sager i EU

- Vi har mange udenlandske arbejdere i bygge- og anlægssektoren og hotel- og restaration i København, og vi ønsker ikke et arbejdsmarked, hvor de bliver ladt i stikken, siger Peter Kay Mortensen.

Og noget tyder på, at det bliver lettere at føre faglige sager ved EU-domstolen efter en tiltrædelse af Lissabon-traktaten.

I et svar til Folketingets Europaudvalg skriver udenrigsminister Pe Stig Møller:

“Borgere og virksomheder (vil) med Lissabon-traktaten få lettere ved at få prøvet lovligheden af EU`s retsakter direkte ved EU-Domstolen."

Med den nye EU-forfatning behøver man ikke prøve sagen ved en national retsinstans, men kan gå direkte til EF-retten, der står over de nationale retsinstanser.

Regeringen og et flertal af Folketingets partier har efter Vaxholm-dommen markeret, at man ønsker at værne om den danske model for arbejdsmarkedet og retten til at føre konflikt.