Gode råd hvis du bliver udsat for sexchikane
Hvis chefen bliver for nærgående, er det vigtigt at få sagt fra. Desuden skal man fortælle det til andre, råder 3F's jurist.
Klap i numsen og sjofle bemærkninger. Sig fra, hvis du bliver chikaneret. (Foto: Heidi Lundsgaard) Frække sms'er, lange fingre eller sjofle bemærkninger. Sexchikane kan tage mange former.
På nogle arbejdspladser er en bramfri tone acceptabel, på andre ikke. Men uanset hvad, er det vigtigt at tage affære, hvis du føler dig chikaneret. Det gælder med andre ord om at råbe højt og sige fra.
- Hvis man anmelder sin chef eller kollega for sexchikane, er det vigtigt, at man beviseligt har sagt fra, siger Rune Asmussen, advokat i 3F.
Bevis det
Ved sager om sexchikane er det ofte svært at bevise, at det er sket.
- Krænkerne gør det næsten altid, når der ikke er andre til stede. Ofte ser kollegerne det slet ikke, siger Rune Asmussen.
Derfor er det vigtigt at man fortæller, hvad man bliver udsat for. Det kan være til en kollega eller en veninde. Men det bedste er at fortælle det til sin læge. Han eller hun er nemlig upartisk, og det vil blive taget i betragtning ved en retssag.
- En mor vil jo ofte tage sin datters parti. Lægen kan bedre være objektiv.
Ikke for pengenes skyld
Erstatninger for sexchikane ligger på mellem 8.000 og 60.000 kroner, alt efter hvor grel chikanen er og hvor lang tid, det har stået på.
- Man skal ikke starte en sag for pengenes skyld. Erstatningerne er simpelthen for lave til, at det kan betale sig, siger Rune Asmussen.
Det vigtigste er at få stoppet chikanen. Både for sin egen skyld, og for de andre kvinder, som det kan gå ud over. Mange kan desuden have gavn af at få oprejsning.
Det er umuligt at fastslå, hvor mange der udsættes for sexchikane. Lige nu er der seks eller syv sager i 3F's juridiske afdeling.
- Vi ser helt sikkert kun toppen af isbjerget, siger Rune Asmussen.