Fejl i halvdelen af kommuners afgørelser
I Region Sjælland er kommunernes afgørelser om at stoppe udbetalingen af sygedagpenge til en borger direkte forkerte eller truffet på et mangelfuldt grundlag i halvdelen af de sager, som Beskæftigelsesankenævnet behandler.
Når kommunerne i Region Sjælland beslutter at stoppe udbetalingen af sygedagpenge til en langtidssygemeldt borger, sker det ofte på et mangelfuldt grundlag. (Foto: Joachim Rode) Når kommunerne i Region Sjælland beslutter at stoppe udbetalingen af sygedagpenge til en langtidssygemeldt borger, sker det ofte på et mangelfuldt grundlag. Tit er afgørelsen endda direkte ulovlig.
Det viser en ny opgørelse over Beskæftigelsesankenævnets afgørelser i sager, hvor kommunerne i Region Sjælland har stoppet udbetalingen af sygedagpenge. Det er LO i Region Sjælland, der har fået lavet opgørelsen på baggrund af tal fra Beskæftigelsesankenævnet.
I 47 procent af de sager om stop af sygedagpenge, som Beskæftigelsesankenævnet har behandlet siden første januar 2007, har nævnet enten ændret kommunens afgørelse eller bedt kommunen behandle sagen igen. Det betyder, at kommunernes afgørelser om at stoppe udbetalingen af sygedagpenge er direkte forkerte eller truffet på et mangelfuldt grundlag i næsten halvdelen af sagerne.
Ikke godt nok
I Næstved Kommune er tendensen den samme som i andre kommuner i Region Sjælland. Også her ændrer Beskæftigelsesankenævnet op mod halvdelen af kommunens afgørelser i sager om stop af sygedagpenge.
De tal er næstformand i 3F Næstved, Anders Ellegaard, rystet over.
- Det skriger til himlen, at der ikke er større kvalitet i kommunernes sagsbehandling. Det betyder jo, at borgerne reelt ikke kan regne med den afgørelse, kommunen træffer, siger han.
Anders Ellegaard har svært ved at forstå, at kommunernes sagsbehandling er direkte dårlig i så alvorlige sager som stop af sygedagpenge.
- Det er altså afgørelser, der betyder, at borgerne er henvist til kontanthjælp eller ægtefælleforsørgelse og reelt står uden forsørgelsesgrundlag. Det er simpelthen ikke godt nok, at kommunen kun træffer den rigtige afgørelse i halvdelen af sagerne, siger han.
Uklar lovgivning
I Solrød Kommune ændrer eller hjemsender Beskæftigelsesankenævnet kommunens afgørelse i 54 procent af de sager om stop af sygedagpenge, de behandler.
Leder af Jobcenter Solrød, Guri Ternstrøm, erkender, at sagsbehandlingen i nogle sager kunne være bedre, men mener samtidig at en uklar lovgivning på sygedagpengeområdet er en del af forklaringen.
- Jeg var godt klar over, at vi fik en del sager tilbage fra Beskæftigelsesankenævnet. Nogle af dem har vi måske ikke behandlet godt nok, men det er en balance, for vi bruger også Beskæftigelsesankenævnet, hvis vi er i tvivl om, hvordan loven skal fortolkes, siger hun.
Hun understreger, at Beskæftigelsesankenævnets afgørelser bliver taget til efterretning.
Vi tager de sager, vi får tilbage meget seriøst, drøfter dem i grupper og sikrer os, at vi lærer af vores fejl, siger hun.