Stor stigning i klagesager om sygedagpenge

Flere og flere syge klager over, at kommunerne stopper deres sygedagpenge. Kommunernes Landsforening vil undersøge, hvor stort problemet er.

Beskæftigelsesankenævnet i Region Midtjylland har oplevet en stigning i klagesager om sygedagpenge på 38 procent i 2008.  (Foto: Joachim Rode.)Beskæftigelsesankenævnet i Region Midtjylland har oplevet en stigning i klagesager om sygedagpenge på 38 procent i 2008. (Foto: Joachim Rode.)

Det vælter ind med klager over kommunernes afgørelser i sager om sygedagpenge hos landets Beskæftigelsesankenævn. Det viser en rundringning til nævnene i de fem regioner. I 2008 har de alle oplevet en stor stigning i antallet af klagesager om sygedagpenge.

Ankenævnet i Region Midtjylland har oplevet den største stigning på hele 38 procent.

- Sagerne handler især om langtidssyge, der får stoppet deres sygedagpenge, fordi de har været syge i 52 uger og har fået afslag på forlængelse af sygedagpengene, siger formanden for nævnet i Region Midtjylland, Jytte Pedersen.


Flere mister sygedagpenge

Hidtil har omkring 5.000 langtidssyge hvert år mistet deres sygedagpenge, men de mange klager og en rundringning til 10 3F-afdelinger i hele landet tyder på, at det tal er stigende. Alle afdelingerne har oplevet et boom i henvendelser fra sygemeldte medlemmer, der har mistet deres sygedagpenge.

- Før havde vi to eller tre sager om måneden med sygemeldte medlemmer, der havde mistet deres sygedagpenge. Siden august 2008 har vi været oppe på 12 til 15 sager om måneden, siger Kirsten Hoffman, socialrådgiver i 3F Horsens.


KL vil undersøge problemet

Formand for Socialudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) Tove Larsen erkender problemet.

- Vi vil gerne være med til at forlænge sygedagpengeperioden i flere tilfælde, men vi har også en økonomi, der skal nå sammen. Efter de 52 uger er udbetalingen af sygedagpenge en ren kommunal udgift, og det er ikke rimeligt, når sundhedssystemet har en stor del af skylden for, at sagerne trækker ud, siger hun.

Tove Larsen vil nu bede KL's embedsmænd om at undersøge problemets omfang.

- Jeg vil tage initiativ til at få lavet en redegørelse for, hvor stort problemet er på landsplan. Ud fra det vil Socialudvalget se på, hvordan problemet bedst kan løses, siger hun.