Zimbabwes magtdeling ved at falde på gulvet

Mugabe får støtte fra de andre lande i det sydlige Afrika til at tage kontrol over de vigtigste ministerier.

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, får støtte fra de øvrige lande i det sydlige Afrika, men magtdelingen i landet er ved at kollapse.Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, får støtte fra de øvrige lande i det sydlige Afrika, men magtdelingen i landet er ved at kollapse.

Hvis der har været en eufori over magtdelingen i Zimbabwe mellem landets leder siden uafhængigheden, præsident Robert Mugabe, og hans udfordrer og vinderen af parlamentsvalget i foråret Morgan Tsvangirai og udsigten til samarbejde og mulig fremgang, så er den væk. Langt væk.

Nu tyder mere og mere på, at aftalen, som de to parter indgik for mere end to måneder siden om at dele magten, er ved at falde fra hinanden.

Sagen er, at aftalen var alt for ukonkret, og parterne har siden strides om fordeling af de mest magtfulde ministerier. Det er ikke mindst indenrigsministeriet med kontrollen med politi og sikker-hedsstyrker, der nu giver anledning til alvorlige problemer.

Mugabe har ensidigt fordelt mi-nisterierne og har taget nøgleministerierne, blandt andet også indenrigsministeriet. Tsvangirai og hans MDC-parti afviser fordelingen.

Han afviser et forslag om at indenrigsministeriet som kompromis får en repræsentant for MDC som en slags viceminister, som skal kigge Zanu-PF-ministeren over skulderen..

SADC støtter Mugabe

I weekenden prøvede repræsentanter for det sydlige Afrikas samarbejdsorganisation SADC at mægle i striden. Ifølge BBC opfordrede mæglerne Tsvangirai til at acceptere Mugabes fordeling af ministerposterne.
Det afviser han pure.

- Det handler om at dele magten lige. Det er ikke tilfældet.

- Det handler om at give ansvar til det parti, som vandt valget og som er gået på kompromis for at danne regering med et parti, som tabte valget, sagde han ifølge BBC.

Med SADC's overraskende opbakning til Mugabe er det nu sandsynligt, at han er parat til at udnævne en ny regering og gøre det til en take-it-or-leave-it-situation for MDC og Tsvangirai. Der skal vælges mellem at deltage i en regering uden kontrol med de væsentligste ministerier eller stå udenfor. Et valg mellem pest eller kolera, kunne man kalde det.

Og for nu at blive ved kolera, så er det en af de mange frygtelige historier, Zimbabwe har kunnet byde på, mens politikerne har kæmpet om magten.
Utilstrækkelig vandhygiejne har givet udbrud af flere tilfælde af kolera, som har kostet et tocifret antal mennesker livet.

I det hele taget kæmper befolkningen i bogstaveligste forstand for at overleve. Inflation er verdens højeste og et brød er dobbelt dyrere om aftenen end om morgenen, mange er henvist til at lede efter mad i affaldsdynger, mange lider decideret af sult og der mangler såsæd til den kommende sæson.

Folk dør. Politikerne slås.