Faglige protester mod magtdeling i Zimbabwe
Mugabe har ingen lovlig adgang til magten, siger især sydafrikanske fagforeningsfolk.
Robert Mugabe kan muligvis fortsætte som præsident i Zimbabwe, hvis forhandlingerne om en magtdeling bærer frugt. En stribe især sydafrikanske fagforeningsfolk protesterer imod enhver form for aftale, der giver præsident Robert Mugabe fortsat magt i Zimbabwe.
Protesten er formuleret i en udtalelse til et topmøde for samtlige statsledere i det sydlige Afrika. De er samlet i Johannesburg i Sydafrika til topmøde i samarbejdsorganisationen SADC.
Efter en demonstration gennem gaderne i Johannesburg afleverede repræsentanter for især regionale fagforeninger en udtalelse til SADC’s lederskab om, at Mugabe ikke kan gøre lovligt krav på magten i Zimbabwe. Det skriver det sydafrikanske Mail&Guardian online.
SADC-topmødet har været totalt overskygget af den politiske krise i Zimbabwe. Som bekendt blev der afholdt såvel præsident- som parlamentsvalg i marts.
Mugabes Zanu-PF parti tabte flertallet i parlamentet til oppositionen i MDC, hvorimod præsidentvalget officielt ikke gav et flertal for oppositionskandidaten Morgan Tsvangirai. Derfor blev der gennemført en anden valgrunde i juni, hvor Tsvangirai trak sig på grund af vold og forfølgelse af oppositionens tilhængere.
Mugabe var derfor eneste kandidat. En stort set enig verden har afvist at anerkende resultatet.
Forsøg på aftale magtdeling
Siden har især Sydafrikas præsident Thabo Mbeki arbejdet for at få de to rivaler til at dele magten.
Der har været forlydender om en magtdeling, som skulle indebære, at Mugabe fortsætter som præsident med mere ceremoniel status, mens Tsvangirai skal være premierminister med den reelle politiske magt. En endelig aftale er dog endnu ikke på plads.
Zimbabwes parlament skal i næste uge samles for første gang siden parlamentsvalget i marts. Det er formelt præsidenten, der åbner parlamentet. Det accepterer MDC, som til gengæld advarer Mugabe om, at samtalerne om magtdeling stopper øjeblikkeligt, hvis Mugabe benytter anledningen til at udnævne en regering.
Befolkningen lider
Mens den politiske top assisteret af Mbeki og ledere fra det sydlige Afrika diskuterer magt, lider zimbabwerne.
Landet kan ikke brødføde sig selv, og økonomien er totalt ude af kontrol. Inflationen blev i juni opgjort til ganske ufattelige 11 millioner procent, og seddelpressen kan ikke følge med. Pengene er mindre værd om aftenen end om morgenen. Arbejdsløsheden er officielt på 80 procent men formentlig endnu højere. Millioner af zimbabwere har forladt landet især til fordel for Sydafrika.