LO: Danmark bør åbne ambassade i Zimbabwe
En endelig aftale om deling af magten mellem Mugabe og Tsvangirai bør få regeringen til at genåbne en ambassade i Zimbabwe, mener LO.
Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, skal nu dele magten med oppositionslederen Tsvangirai. Efter at have siddet på magten uafbrudt i 29 år siden landets fødsel som demokrati og de seneste fem-otte år med stadig mere undertrykkelse af enhver form for opposition, har Zimbabwes hersker Robert Mugabe accepteret at dele magten.
Mugabe og hans hovedmodstander gennem den sidste halve snes år, den tidligere fagforeningsleder Morgan Tsvangirai, har indgået en aftale om magtdeling – og aftalen er nu konfirmeret af Tsvangirais parti MDC. Og de nødvendige ændringer i forfatningen er netop vedtaget i enighed i parlamentet.
De positive signaler har straks fået LO i Danmark til at opfordre den danske regering til at åbne en ambassade i Zimbabwe.
- Zimbabwe har alle de problemer, som man overhovedet kan forestille sig et afrikansk land kan have. Diktatur, sult, korruption, hyperinflation og sygdom. Hvis den kommende samlingsregering skal have nogen chance for at få succes med at demokratisere og omstille landet, kræver det, at alle hjælper til. Derfor synes jeg Danmark skal gå i spidsen med at genetablere normale diplomatiske forbindelser med Zimbabwe, siger LO’s internationale sekretær Marie-Louise Knuppert.
- Danmark har gode traditioner og kompetencer med at hjælpe demokratiseringsprocesser i gang i det sydlige Afrika. Det arbejde kan fortsættes i Zimbabwe. Jeg håber den danske regering kan se vigtigheden af at handle hurtigt, når et land er parat til forandringer, siger Marie-Louise Knuppert.
LO er sekretariat for den danske Zimbabwe-komite.
Fagforeninger tvivler
Ser dansk LO en lille chance for at få sat gang i en forandringsproces i Zimbabwe i kraft af magtdelingen, så er COSATU, landsorganisationen i Sydafrika alt andet end positiv.
Også den uafhængige landsorganisation i Zimbabwe, ZCTU, tvivler på, at en samlingsregering vil forbedre landets økonomi.
- Ingen international investor vil sætte penge i en regering under ledelse af Mugabe, sagde ZCTU’s generalsekretær Wellington Chibebe, da SADC, samarbejdsorganisationen for det sydlige Afrika, i slutningen af januar havde godkendt magtdelingen.
Ifølge aftalen fortsætter Mugabe som præsident, mens Tsvangirai skal være premierminister – en post der er ny og som har krævet en forfatningsændring. Den er som nævnt på plads. Nu skal Tsvangirai taget i ed, hvorefter resten af regeringen tages i ed.
Derefter følger et tilsyneladende håbløst arbejde med at få landet ud af det politiske, økonomiske, handelsmæssige, produktionsmæssige og humanitære morads.
Indtil videre har såvel EU som USA valgt at se tiden an.