Regeringen lover PCB-handlingsplan
En af verdens farligste miljøgifte PCB skal fjernes fra danske ejendomme, lover regeringen. Men der er mange ubesvarede spørgsmål om ansvar og økonomi.
Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (C) lovede på et samråd i Folketinget, at der til foråret kommer en handlingsplan for det farlige giftstof PCB. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (C) lover nu, at der er en handlingsplan for PCB på vej. Det kom frem, da han i går var kaldt til samråd i Folketinget.
- PCB er noget forfærdeligt stads. Jeg kan godt forstå bekymringen. Regeringen fremlægger til foråret en samlet handlingsplan, lovede Brian Mikkelsen.
Ministeren skulle på samrådet svare på, hvorfor Danmark ikke for længst har iværksat en handlingsplan for at fjerne en af verdens farligste miljøgifte.
- PCB har været forbudt i mere end 30 år. Sverige iværksatte i 2002 en national handlingsplan for at fjerne PCB fra deres bygninger. Danmark har underskrevet Stockholm-konventionen, hvor vi forpligter os til at fjerne PCB, men vi mangler stadig en handlingsplan, siger Pia Olsen Dyhr fra SF.
Tvivl om milliardbeløb
Brian Mikkelsen fastslog, at der ligger klare retningslinjer for, hvem der har ansvaret, og hvordan man håndterer PCB. Dog vil han sætte forskningsprojekter i gang, der skal finde frem til bygninger med PCB.
Han vurderer, at udgifterne til at fjerne giften i bygningerne vil koste omkring tre milliarder kroner. Et regnestykke, som flere af politikerne udtrykte undren over.
- Alene screeningen for PCB har kostet Aarhus Kommune 75 millioner kroner. Ganget op med antal kommuner og yderligere langt større udgifter til at fjerne PCB - hvordan kan det så blive tre milliarder, ville Mette Gjerskov (S) vide - uden at få svar.
Flere spørgsmål fra oppositionen
Lennart Damsbo Andersen (S) fastslog, at det også er et arbejdsmiljøproblem. Han ville vide, hvordan håndværkerne kan sikre sig, når giftstoffet ikke er registreret i ejendommene.
Per Clausen (Ø) foreslog, at det blev obligatorisk at foretage en miljøgennemgang af en ejendom, inden den kunne renoveres.
Flere politikere var langt fra tilfredse med ministerens svar. De bebuder en stribe yderligere spørgsmål.
- Det er positivt med en national handlingsplan. Men den er meget lidt konkret. Både når det gælder økonomi og ansvar, sagde Pia Olsen Dyhr efter samrådet.