Regeringens giftplan får lunken modtagelse
Efter flere års tovtrækkeri er regeringens handlingsplan for giftstoffet PCB endelig på plads. Men den mangler perspektiv og klare tidsfrister, mener miljøkonsulent.
Regeringen kommer nu med en handlingsplan, der skal sætte fokus på PCB. - Planen mangler perspektiv, lyder dommen. (Arkivfoto) Regeringen har nu endelig offentliggjort deres længe ventede PCB-handlingsplan.
Som Fagbladet 3F allerede i januar kunne afsløre, har regeringen siden 2008 syltet en omfattende undersøgelse, som skulle klarlægge, hvor udbredt PCB er i Danmark.
Afsløringerne fik en presset økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til at garantere en handlingsplan mod den livsfarlige miljøgift. Den er nu færdig.
Mangler perspektiv
På trods af at regeringen efter flere år er begyndt at tage problemerne med PCB alvorligt, får handlingsplanen en lunken modtagelse. BAT-kartellet hilser således tiltagene velkomne, men påpeger mangler i planen.
- Der er mange gode nye initiativer i handlingsplanen. For eksempel mere fokus på forskning, information til borgere og uddannelse af bygningsarbejdere, siger miljøkonsulent, Lars Vedsmand.
- Men når det så er sagt, så er planen blottet for perspektiv. Der er intet om registrering af PCB. Intet om hvor lang tid det skal tage at fjerne PCB, samt hvor meget det koster, og hvor pengene skal komme fra.
Et skridt i den rigtige retning, men...
I Sverige lavede man allerede i 2002 en handlingsplan om at fjerne alt PCB fra bygninger. Et projekt, som er færdigt i 2013.
Arbejdsmiljøkonsulent Lars Vedsmand efterlyser et klart endemål på PCB-problemerne.
- Vi kan lære en del af lande som Sverige, Norge, USA og Tyskland, der har klare mål med at få kortlagt og fjernet PCB. I handlingsplanen er der intet mål og ingen klare tidsfrister. Planen er bestemt et skridt i den rigtige retning, men den løser ikke problemerne med PCB inden for en overskuelig fremtid, siger Lars Vedsmand.