Mange kommuner stiller krav om lærlinge
Ni kommuner har allerede besluttet at kræve, at der også er lærlinge med, hvis der skal bygges for kommunen. Yderligere 20 er på vej.
Flere kommuner er klar med sociale klausuler. Det skal være med til at skabe flere lærepladser. (Fotoarkiv.) Når man bygger for kommunen, skal man ansætte lærlinge. Det er holdningen i flere og flere danske kommuner.
Århus og Københavns kommuner var først til at vedtage særlige lærlingeklausuler i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsopgaver. Alene i København forventes beslutningen at give 300-400 nye praktikpladser.
Nu er syv andre kommuner fulgt efter. Desuden er der overvejelser og drøftelser i yderligere 20 kommuner og i alle fem regioner.
Det viser en oversigt, som Dansk Byggeri har lavet.
Tvang kan være nødvendig
I Byggegruppen i 3F er der glæde over, at klausulerne er ved at blive en naturlig del af de kommunale udbud. 3F har det seneste år gentagne gange opfordret stat, regioner og kommuner til at stille sådanne krav.
- Det er sund fornuft, at det offentlige stiller krav om, at der skal være lærlinge med, når det offentlige bygger. Ansættelse af lærlinge er en investering i fremtiden, og det er både fornuftigt og rimeligt, at det offentlige stiller krav til dem, der vil have del i de offentlige investeringer, siger gruppeformand Peter Hougård Nielsen.
- Mange virksomheder ansætter heldigvis lærlinge, fordi de kan se fornuften i det, men ikke alle er til at overbevise med argumenter, og derfor må man bruge tvang for at få flere til at påtage sig at uddanne fremtidens arbejdskraft, siger han.
Partnerskab er bedre
Dansk Byggeri er principielt imod at bruge sociale klausuler for at skaffe flere lærepladser.
- Men hvis det skal være, så skal det være efter den model, som anvendes i Københavns Kommune. Den sikrer, at virksomhederne kan anvende allerede ansatte lærlinge til at opfylde klausulen og ikke skal ansætte nye lærlinge, hver gang de vinder en kommunal opgave, siger afdelingschef Louise Pihl.
Dansk Byggeri anbefaler i stedet at der indgås særlige partnerskabsaftaler mellem kommuner, uddannelsesinstitutioner og Dansk Byggeri. Herlev kommune er indtil videre ene om at have lavet en sådan aftale.