Storkommuner sikrer praktikpladser

Både Københavns og Århus Kommune har besluttet, at der skal lærlinge med på opgaverne, hvis man vil have del i de kommunale anlægskroner.

<hardreturn>B&aring;de K&oslash;benhavns og &Aring;rhus kommuner har besluttet at stille krav til fremtidige samarbejdspartnere om besk&aelig;ftigelse af l&aelig;rlinge.<br class="hardreturn" /> (Arkivfoto)Både Københavns og Århus kommuner har besluttet at stille krav til fremtidige samarbejdspartnere om beskæftigelse af lærlinge.
(Arkivfoto)

Landets to største kommuner går forrest i kampen for at sikre praktikpladser til lærlinge og elever.

Både Københavns og Århus Kommune har besluttet at stille krav til fremtidige samarbejdspartnere om beskæftigelse af lærlinge.

Københavns nye politik er den mest konkrete. Det er her besluttet, at kommunens private leverandører skal beskæftige lærlinge eller elever, hvis en udbudt opgave varer mere end seks måneder, og den samlede ordre er på mere end 10 millioner kroner, eller lønudgiften er mindst fire millioner kroner. Hver gang beløbsgrænserne passeres, skal virksomheden beskæftige mindst én praktikant.

3-400 ekstra praktikpladser

Spørgsmålet om at sikre lærepladser har været højt prioriteret af overborgmester Frank Jensen (S) – allerede under valgkampen i fjor.

- Vi har som kommune og private virksomheder et fælles ansvar for at løse problemet med de flere tusinde unge, der ikke kan gennemføre deres uddannelse. Med vores krav til vores samarbejdspartnere og vores egen indsats i kommunens forvaltninger prøver vi i fællesskab at finde den løsning, siger overborgmester Frank Jensen (S) til Nyhedsbrevet 3F.

- Faglige uddannelser er helt essentielle for vores samfund, og derfor mener jeg, at vi som en af landets største indkøbere og investorer skal bruge vores indflydelse på at gøre en forskel for de unge, siger Frank Jensen.

Det forventes, at Københavns Kommunes nye krav vil give 3-400 praktikstillinger.

Flere kommuner overvejer lærlingekrav

I Århus Kommune anvender man en lidt mere fleksibel model afhængig af opgavens karakter og omfang. Det betyder, at vilkårene for praktikantstillinger bliver en del af kontraktforhandlingerne i forbindelse med hvert enkelt større projekt for kommunen.

I både København og Århus har de nye krav premiere i dette efterår.

En række af landets andre store kommuner har også overvejelser om at indføre lærlingeklausuler i aftalerne med leverandører og entreprenører. Det viser en rundspørge, som Nyhedsbrevet 3F har foretaget til en snes af landets største kommuner.