Ekstremt få klager over restaurations-mad
Ekstremt få klager over mad og servering, når de spiser ude. Restaurationernes ankenævn behandlede i 2004 kun 22 klager. Danskerne er tilfredse med lidt, siger forsker.
I Danmark har man i mange år ladet sig nøje med en meget ringe madkultur. Folk er tilfredse med lidt, når de spiser ude, og derfor klager få. (Arkivfoto: Søren Zeuth.) Regningen for en god middag på en restaurant kan let koste det samme som en ny vaskemaskine. Selv om kunder kan være utilfredse og brokke sig, går de ikke videre med klagen.
207 millioner besøg på restauranter, cafeer og fastfood spisesteder resulterede i 2004 i 22 klagesager til Ankenævnet for hotel, restaurant og turisme.
- I Danmark har man i mange år ladet sig nøje med en meget ringe madkultur. Folk er tilfredse med lidt, når de spiser ude. Og i øvrigt også når de indtager måltidet hjemme, siger fremtidsforskeren Birthe Linddal Hansen, der er medlem af Gastronomisk Råd.
Flere spiser ude
Den danske restaurationsbranches vækst er for Birthe Linddal Hansen et klart bevis på, at danskerne nu ændrer spisevaner. Herhjemme har vi ikke tidligere haft en kultur med at spise ude i stort omfang og er ikke indstillet på at stille krav til kvalitet af service og mad.
- Det er ikke for meget at forlange, at tjeneren har et kendskab til råvarer i maden og til vinen. Og kokkene burde også være optaget af, at maden både smager godt og mætter, og der serveres sund mad med grøntsager.
- Mange kokke er alt for fokuseret på at klare sig flot i konkurrencer. Hen heldigvis er der også kokke som Nikolaj Kirk, der interesserer sig for at lave velsmagende og sund mad med et godt indhold af fiberrige grøntsager, siger Birthe Linddal Hansen.
Hun tilføjer, at restaurationsbranchen har et akut behov for flere faglærte kokke og tjenere for at kunne fastholde de mange nye kunder.
Folk skal klage
At det er så få brøkdele af en promille af de mange restaurationsbesøg, der ender i en klagesag i ankenævnet, undrer forhandlingssekretær Preben Rasmussen i 3F's Private Servicegruppe, der organiserer kokke og tjenere.
- Det er ikke så nemt at klage over en dårlig og langsom betjening. Men nok lidt nemmere at klage over en sej bøf eller deciderede dårlige råvarer.
- Generelt tror jeg, at folk finder det svært at klage til den tjener, der betjener dem. Man bør så gå til ejeren, hvis han er til stede. For klagen skal ske på stedet, hvis man så vil videre med utilfredsheden.
- Jeg vil understrege, at folk alligevel skal klage, hvis de køber et produkt, der ikke lever op til de rimelige forventninger, man som kunde bør have, når man spiser ude. Det er i hele branchens interesse, at vi får mere kvalitetsbevidste kunder, siger Preben Rasmussen.