Mohammed og Faizia får fyreseddel først

Mange af de indvandrere og flygtninge, der netop har fået arbejde, vil miste det igen, vurderer lokale jobcentre.

Det er især flygtninge og indvandrere fra ikke-vestlige lande, der vil få en fyreseddel, når arbejdsløsheden stiger i den kommende tid.

Det vurderer et flertal af cheferne for de lokale jobcentre i en rundspørge, som analysefirmaet Kaas & Mulvad har foretaget for Fagbladet 3F.

Flere end hver anden chef for jobcentrene forudser, at flygtninge og indvandrere fra ikke-vestlige lande har større risiko for at miste deres arbejde. Ni procent er uenige, og resten er i tvivl.

Dermed risikerer mange tusinde flygtninge og indvandrere, der inden for de sidste 10 år har fået arbejde, at ryge ud i kulden igen.

I rundspørgen giver cheferne flere forklaringer på, at de nye danskere befinder sig på de yderste mandater på arbejdspladsen:

1. Flygtninge og indvandrere fra ikke-vestlige lande har det oftere svært med sproget.

2. De har mindre uddannelse og færre kompetencer.

3. De har mange gange været kortest tid på arbejdspladsen.

Chefer fra 51 lande og 91 af landets lokale jobcentre har deltaget i undersøgelsen.


Ufaglærte står for skud

Eksperterne giver cheferne for landets jobcentre ret: Flygtninge og indvandrere er mest udsatte, når arbejdsgiverne skal fyre sig ud af krisen.

- Integrationen går en dyster fremtid i møde på grund af den stigende ledighed i samfundet, siger Christian Albrekt Larsen, velfærdsekspert på Aalborg Universitet.

- Især indvandrere vil miste deres job, fordi de har mindre erhvervserfaring og kortere uddannelse, forklarer Mehmet Necef, forfatter og ekspert i integration på Syddansk Universitet.

Han understreger, at det ikke er på grund af diskrimination fra arbejdsgiverne, at flygtninge og indvandrere vil blive fyret først.

- Danske arbejdsgivere går ikke op i hudfarve, men kigger på færdigheder, uddannelse og andre rationelle overvejelser, når de skal beslutte, hvem der skal fyres, siger Mehmet Necef.

Men selvom mange flygtninge og indvandrere vil miste deres job, er det ikke tilbage til status quo for integrationen.

- Både indvandrerne og arbejdsgiverne har fået brudt nogle fordomme og barrierer, som betyder, at indvandrerne vil få lettere ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet, forsikrer Christian Albrekt Larsen.