Sådan falder du i hak med din etniske kollega
7 råd: Danskerne er bange for at sige noget forkert, og indvandrere misforstår ofte de ironiske jokes. Her får du en guide, så I ikke går skævt af hinanden.
Danskere er ikke glad for konflikter. Men snak lige ud af posen med din etniske kollega, lyder rådet fra Mehmet Yüksekkaya, der har skrevet bogen ”Uskrevne regler på det danske arbejdsmarked”. ((Foto: Harry Nielsen)) Det kan være svært at komme ind på livet af en kollega fra et andet land som for eksempel Tyrkiet eller Iran. Vil Ali med til julefrokosten? Hvorfor i alverden går Aisha med tørklæde? Hvorfor sidder de etniske kollegaer ofte sammen i kantinen?
- Danskere er bange for misforståelser, så de tør ikke stille dumme spørgsmål og tage problemer op, som de oplever med deres etniske kollegaer. Så selvom man har gode intentioner, så bliver det hele tabt på gulvet, siger Mehmet Yüksekkaya, der er forfatter til bogen ”Uskrevne regler på det danske arbejdsmarked”.
Mehmet Yüksekkaya har arbejdet som integrationskonsulent for Integrationsministeriet og er i dag fuldmægtig i Arbejdstilsynet. Han kom til Danmark som kurder fra Tyrkiet for 20 år siden
Mehmet Yüksekkaya’s bedste råd til danskere er, at de bare skal snakke lige ud af posen, så skal det nok gå. Danskeres frygt for konflikter er tit den største stopklods for, at danske og etniske kollegaer kommer godt ud af det med hinanden.
Blev aldrig en del af flokken
Mehmet Yüksekkaya har ofte set, hvordan indvandrere kan arbejde et helt arbejdsliv på en arbejdsplads side om side med danske kollegaer. Alligevel er det ikke lykkedes at forstå hinanden og den etniske kollega blev aldrig en del af flokken.
- Man kan være fysisk tilstede på arbejdet uden af den grund at være socialt tilstede, forklarer han.