Færre ulykker på danske platforme
Antallet af ulykker på danske oliefelter faldt i 2007. Positivt, men der er stadig meget at arbejde med, mener Energistyrelsen.
Selvom antallet af ulykker falder på oliefelterne, er udviklingen ikke entydig: Der har været et voksende antal ulykker på de mobile anlæg. Det er typisk udenlandske rigge, der hyres ind til boreopgaver med udenlandsk arbejdskraft. Til gengæld er antallet af ulykker på fastliggende platforme - der hovedsageligt har danskere ansat - faldet. Der var færre arbejdsulykker på de danske oliefelter i Nordsøen i 2007. Det fremgår af Energistyrelsens årsrapport om den danske olie- og gasproduktion.
Der var 3,6 ulykker pr. million arbejdstimer i 2007, mens tallet var 4,9 i 2006. Det glæder kontorchef Henrik Andersen fra Energistyrelsen:
- Udviklingen er positiv. Men man skal være opmærksom på, at tallene er baseret på relativt få ulykker, så de kan hurtigt ændre sig igen, siger Henrik Andersen til Nyhedsbrevet 3F.
Flere ulykker på mobile anlæg
Antallet af ulykker på Nordsøen har ifølge Energistyrelsen været faldende siden 2003.
- Vi må ikke hvile på laurbærrene, men fortsat arbejde for at fastholde en positiv udvikling. Én ulykke er stadig én for mange, siger Henrik Andersen.
Selvom antallet af ulykker falder på oliefelterne, er udviklingen ikke entydig: Der har været et voksende antal ulykker på de mobile anlæg. Det er typisk udenlandske rigge, der hyres ind til boreopgaver med udenlandsk arbejdskraft. Til gengæld er antallet af ulykker på fastliggende platforme - der hovedsageligt har danskere ansat - faldet.
Vil ikke sammenligne med andre lande
Ifølge Energistyrelsens tal har der fra 2001-2006 været flere ulykker i den danske del af Nordsøen end på de norske og britiske oliefelter. Den statistik fik i vinter klima- og energiminister Connie Hedegaard og en række partier til at kræve bedre sikkerhed på Nordsøen.
Energistyrelsen forklarer over for Nyhedsbrevet 3F, at den ikke ønsker at sammenligne de aktuelle danske ulykkestal med andre Nordsø-lande. Årsagen er, at forskellige regler for afrapportering om ulykker vil give et upræcist billede, vurderer styrelsen.
Uanmeldte tjek på Nordsøen
Nyhedsbrevet 3F afslørede januar, at der ikke havde været et uanmeldt sikkerhedstjek på de danske oliefelter i fem år. Det fik Connie Hedegaard til at skærpe sikkerhedstilsynet og indføre uvarslede tilsyn. De vil fortsætte året ud. Derefter vil ministeriet og Energistyrelsen vurdere effekten.
Det er ikke muligt at få en kommentar fra Klima- og energiminister Connie Hedegaard i dag, da hun er ude på Nordsøen for at se på sikkerhedsforholdene med egne øjne.