Svinefarme i Polen skaber grøn ørken

SF's EU-parlamentariker Margrethe Auken advarer mod, at den danske svineproduktion i Polen medfører store ødelæggelser af naturen,.

Margrethe Auken i samtale med Tom Axelgaard, der er direktør for Polen Invest A/S, der ejer de kontroversielle svinefarme i selskabet Poldanor i det nordvestlige Polen. Margrethe Auken var den første EU-parlamentariker på besøg i det område af Polen, hvilket lokale medier dækkede meget intenst.Margrethe Auken i samtale med Tom Axelgaard, der er direktør for Polen Invest A/S, der ejer de kontroversielle svinefarme i selskabet Poldanor i det nordvestlige Polen. Margrethe Auken var den første EU-parlamentariker på besøg i det område af Polen, hvilket lokale medier dækkede meget intenst.

SF´s medlem af Europaparlamentet, Margrethe Auken, der også er miljøudvalgets ordfører for finansieringen af EU,s naturbeskyttelsesprogram, Natura 2000 lægger ikke fingrene imellem, når hun skal give en karakteristik af forholdene på det danske selskab, Poldanors mange svinefarme. Hun har netop tilbragt fire dage i Polen, hvor formålet var, ved selvsyn at se, hvordan den danske svineproduktion foregår. Under opholdet mødte hun bl.a. Poldanors ordførende direktør, Tom Axelgaard, og hun fik lejlighed til at besøge flere af svinefarmene i området:

- Det sørgelige er, at selve produktionsformen til forveksling ligner det, man i årtier har gjort i Danmark. Storken er jo for længst forsvundet, og produktionsformen er massiv, ødelæggende og til skade for stort set alt andet i naturen end græs, siger Margrethe Auken:

- Jeg frygter at områderne og naturen omkring svinefarmene i Polen bliver forvandlet til "en grøn ørken", nøjagtig som vi kender det fra Danmark, hvor biodiversiteten er væk, siger Margrethe Auken.

Hun har dog anerkendende ord overfor Poldanors hurtige reaktion, efter det kom frem, at mange gyllelaguner havde ligget uoverdækkede i op til ti år. Efter Fagbladets afsløring gik der således kun tolv dage før lagunerne i al hast blev overdækket.

Svage myndigheder

Under opholdet, fik Margrethe Auken også lejlighed til at møde flere embedsmænd fra Miljøministeriet i Polen. Og hun er langt fra imponeret over den miljømæssige kontrol af f.eks. de danske svinefarme:

- Det er jo i høj grad op til de enkelte selskaber at føre egenkontrol med deres miljøforhold. Myndighederne må end ikke gå ind på bedrifterne og f.eks. tage vandprøver nær ved gyllelagunerne, siger Margrethe Auken, der nu vil tage tilbage til Bruxelles for at lægge pres på hendes polske kolleger i parlamentet og Kommissionen:

- Polen har stadig en enestående chance for at redde sin natur, og ikke gøre som vi har gjort i f.eks. Danmark. Naturgenopretning i Danmark koster jo en formue, og hvis Polen tager dette alvorligt, kan man stadig nå at redde et enestående naturområde, siger Margrethe Auken.

Poldanor afviser

Administrerende direktør, Tom Axelgaard fra Poldanor afvsier kritikken:

- Vi har skabt mere end 1300 jobs i Polen, og via vores indkøb af maskiner og teknik, holder vi også liv i rigtig mange danske arbejdspladser, siger Tom Axelgaard, der modsat Margrethe Auken mener, at især miljø-forholdene på de store svinefarme er langt bedre end hvad de var på de tidligere statsfarme.

Tom Axelgaard mener også, at moderne stor svineproduktion er til gavn for miljøet:

- Når de store erstatter en række mindre produktioner, hvor miljøforholdene er forfærdelige - endda inden for lovens rammer, så bliver det jo en fordel for miljøet, idet der stilles langt større miljøkrav til en stor produktion.

Han afviser i øvrigt Margrethe Aukens udtalelser om de polske myndigheders håndtering af miljøspørgsmål:

- Vi har fuld tillid til de polske myndigheder, siger Tom Axelgaard, der også afviser at miljøkontrollen i Polen ikke har adgang til at tage for eksempel vandprøver på selve bedrifterne.