Arbejdsgivere sidder med praktikpladsnøgle

Erhvervsuddannelsernes fremtid er usikker, så længe arbejdsgivere ikke skaffer flere praktikpladser, mener 3F, der vil belønne gode arbejdsgivere.

- Hvis ikke arbejdsgiverne ryster op med flere praktikpladser, må de tvinges til det, sådan at de, der ikke opretter praktikpladser betaler til dem, der gør, siger Per Christensen- Hvis ikke arbejdsgiverne ryster op med flere praktikpladser, må de tvinges til det, sådan at de, der ikke opretter praktikpladser betaler til dem, der gør, siger Per Christensen

Undervisningsministeriet har offentliggjort en række forslag til, hvordan erhvervsuddannelserne kan fremtidssikres. Gode forslag, mener 3F, men fagforbundet peger på, at det altoverskyggende problem er den aktuelle mangel på praktikpladser.

6.600 unge mangler akut praktikplads, og der er endda behov for adskillige flere tusinde ekstra praktikpladser, hvis regeringens målsætning om, at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse, skal gennemføres.

Forbundssekretær i 3F, Per Christensen, understreger, at de mange forslag hver for sig kan være meget gode.

Arbejdsgivere skal tvinges

- Men så længe arbejdsgiverne slår sig i tøjret, bliver det svært at opnå det afgørende ryk. Hvis ikke arbejdsgiverne hoster op med flere praktikpladser, må de tvinges til det, sådan at dem, der ikke opretter praktikpladser betaler til de, der gør, siger Per Christensen.

Alle arbejdsgivere betaler i dag bidrag til AER - Arbejdsgivernes Elevrefusion - og virksomheder, der uddanner elever får tilskud.

- Tilskuddet skal sættes så meget op, at det får flere virksomheder frem på banen. Og virksomhedernes bidrag skal tilsvarende sættes i vejret. Først når vi har nok praktikpladser, kan vi tale om fremtidssikring til gavn for de unge, som jo i høj grad også er til gavn for virksomhederne, siger 3F's forbundssekretær.

Effektivt håndtag

Praktikpladstilskuddet har tidligere vist sig at være en særdeles effektiv måde at få skabt flere praktikpladser på.

Den daværende regering indførte praktikpladstilskud i 1990erne som blev afskaffet igen i 1998, og konsekvensen viste sig hurtigt. Allerede i 1999 faldt antallet af praktikpladser brat, og det er aldrig kommet op i nærheden af samme niveau. I 1999 blev der indgået 30.981 uddannelsesaftaler. I 1998 blev der indgået 34.544 aftaler og længere tilbage - i 1995 - var antallet helt oppe på 39.600.

Truer med indgreb

At der skal mere end gode hensigter til viser også den trepartsaftale der blev indgået i 2000 mellem den daværende regering, LO og DA. Målet var dengang 36.000 praktikpladsaftaler inden 2004. Det mål er på ingen måde nået. I slutningen af 2005 var der indgået under 30.000 praktikpladsaftaler.

I øvrigt har statsminister Anders Fogh Rasmussen for nylig truet arbejdsgiverne med et praktikindgreb, hvis ikke de lever op til deres ansvar for at sikre et tilstrækkelig stort udbud af praktikpladser.