Ny plan skal få flere unge i gang med uddannelse

Hver femte, der forlader folkeskolen, får ikke en uddannelse. Det vil LO ændre ved at slå et slag for den erhvervsfaglige grunduddannelse (EGU).

Kun 40 procent af kommunerne tilbyder i dag en EGU, hvilket ifølge LO og 3F er alt for lidt , hvis flere unge som murerlærlingen her på billedet skal have en uddannelse. (Arkivfoto: Harry Nielsen)Kun 40 procent af kommunerne tilbyder i dag en EGU, hvilket ifølge LO og 3F er alt for lidt , hvis flere unge som murerlærlingen her på billedet skal have en uddannelse. (Arkivfoto: Harry Nielsen)

LO spiller nu ud med en konkret handlingsplan, der skal hjælpe flere unge i gang med en uddannelse. 20 procent stopper på skolebænken, når de forlader folkeskolen, og det er for mange, mener LO.

Midlet til at få flere unge til at uddanne sig er den to-årige erhvervsfaglige grunduddannelse (EGU), som skal gøres bedre, og flere kommuner skal få øjnene op for den.

En stor gruppe af unge har på nuværende tidspunkt slet ikke muligheden for at vælge en EGU, idet kun cirka 40 procent af kommunerne rent faktisk kan tilbyde denne type uddannelse. Det betyder, at det kun er godt 1.000 unge om året, der ender på uddannelsen.

Kompetencer inden for mange fagområder

Uddannelsen giver en lang række kompetencer indenfor en række fagområder, og LO er stærkt utilfredse med, at ikke alle unge har muligheden for at vælge en EGU. De har udarbejdet en pjece med konkrete tiltag i forhold til EGU'en, hvor netop kommunernes ansvar for at anvende og udvikle EGU'en står som første punkt.

LO er dog ikke blind for, at det vil koste kroner og ører at få flere EGU-uddannelser på benene, derfor forslår organisationen, at der etableres en modregningsordning.

For at uddannelsen skal fungere bedre, kræver det ifølge LO også, at der skabes flere praktikmuligheder.

EGU'en skal fremmes

3F har været med i arbejdet omkring pjecen, og er enige i, at EGU'en er vigtig i kampen for, at også de svageste i samfundet får en uddannelse.

- EGU'en er rigtig god til den målgruppe, som står dårligt stillet socialt og fagligt, og som ikke ved, hvad de vil, fortæller Frank Junker fra Uddannelsespolitisk Sekretariat 3F.

Han fortæller, at de unge, der falder fra i løbet af et EGU-forløb, ofte går direkte over på en rigtig erhvervsuddannelse. Så et frafald fra EGU'en betyder ikke, at den unge helt opgiver at få en uddannelse, det forholder sig nærmest omvendt.

En stor del af de unge, der ikke gennemfører en ungdomsuddannelse, kommer aldrig i arbejde.

- De unge går ikke i beskæftigelse i stedet for at uddanne sig, som mange ellers tror. Langt de fleste ender helt uden for arbejdsstyrken, siger Anders Vind, uddannelseskonsulent i LO.