Kommune konfiskerer erstatning

Hans Jensen fik blodprop i hjernen og erstatning for kritisk sygdom. Men den konfiskerede Vejle Kommune. Nu lever han for lånte penge.

- Det er tyveri. Kommunen træder på mig, selvom jeg er helt nede. Ydmygende, siger 57-årige Hans Jensen. (Foto: Niels Aage Skovbo)- Det er tyveri. Kommunen træder på mig, selvom jeg er helt nede. Ydmygende, siger 57-årige Hans Jensen. (Foto: Niels Aage Skovbo)

57-årige Hans Jensen, Givskud, fik i 2007 en livstruende blodprop i hjernen efter 16 år på fabrik. Han fik et nyt chok, da Vejle Kommune senere konfiskerede det meste af hans erstatning for kritisk sygdom fra Industriens Pension. - Det er tyveri. Kommunen træder på mig, selvom jeg er helt nede. Ydmygende, siger han.

Snuppede de 40.000 kroner

Først stoppede kommunen i maj 2009 hans sygedagpenge og sendte ham på kontanthjælp. Så modregnede de 40.000 kroner af erstatningen på 50.000 kroner i kontanthjælpen ved at stoppe den i en længere periode. De 10.000 kroner må man gerne have i formue på kontanthjælp. Men havde Hans Jensen fået sin erstatning, mens han stadig var på sygedagpenge, havde han beholdt den: Kommune må ikke modregne i sygedagpenge. Kommunen har pligt til at oplyse om ret til erstatning for kritisk sygdom, fik han fik intet at vide, fortæller han.

Oplysningspligt er svigtet

Han gik til 3F Kongedalen, der oplyste ham om erstatning og hjalp ham. 3F har nu anket sagen til Beskæftigelsesankenævnet. Socialrådgiver i 3F Kongedalen Hans Damkjær siger, at kommunen og det private firma, AS3, som de har hyret til at afklare Hans Jensens situation og hjælpe ham, har svigtet deres oplysningspligt. - Havde de fulgt reglerne, havde Hans været 40.000 kroner rigere, siger han og oplyser, at 3F har søgt førtidspension til ham.

Lov er lov

Hans Jensens liv har været en lang nedtur. Fra et normalt liv til i dag, hvor han går dårligt, ser dårligt, og har ødelagt hukommelse. - Jeg er tvunget til at låne penge af kommunen, siger Hans Jensen, der har 60 kroner om dagen til mad og andre fornødenheder. Arbejdsmarkedschef i Vejle Kommune Michael Petterson kan ikke kommentere den konkrete sag, men pointerer, at kommunen holder sig til gældende lovgivning. - Men vi forsøger at være menneskelige og fornuftige, siger han.