Urimelig lov op i Folketinget
Der er nu politisk flertal for at undersøge om lov, der giver kommuner ret til at inddrage erstatning for kritisk sygdom, skal ændres.
Et flertal i Folketinget vil nu undersøge, om det er muligt at ændre loven, så kommunerne ikke længere kan konfiskere erstatning for kritisk sygdom fra kontanthjælpsmodtagere. Et flertal i Folketinget vil nu undersøge, om det er muligt at ændre loven, så kommunerne ikke længere kan konfiskere erstatning for kritisk sygdom fra kontanthjælpsmodtagere.
Det sker, efter Nyhedsbrevet 3F torsdag bragte historien om 57-årige Hans Jensen, Givskud, der i 2007 fik en livstruende blodprop i hjernen. Han fik 50.000 kroner i erstatning for kritisk sygdom fra Industriens Pension.
Men Vejle Kommune konfiskerede de 40.000 kroner. De betragter erstatning for kritisk sygdom som formue i henhold til paragraf 14 i lov om aktiv socialpolitik. Derfor er det ikke ulovligt.
DF: Urimeligt
Hans Jensen har fået en hård straf oven i sygdommen, mener Dansk Folkeparti.
- Det er urimeligt. Vi vil gerne være med til at tilgodese ham. Jeg ved ikke, om man kan lave en undtagelse, der friholder erstatning for kritisk sygdom, uden at rykke kontanthjælpssystemet i stykker. Men det skal undersøges, siger arbejdsmarkedsordfører fra Dansk Folkeparti Bent Bøgsted.
S: Hans kunne være reddet
Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen kalder det en ulykkelig sag og er klar til at se på loven.
- Men vi har for nylig foreslået, at man skal kunne få sygedagpenge, til man er rask. Det støtter regeringen og Dansk Folkeparti ikke. Havde Hans Jensen fortsat været på sygedagpenge, havde kommunen ikke lovligt kunnet tage hans erstatning, siger han.
SF: Klar med forslag
SF vil allerede nu lave beslutningsforslag, der pålægger regeringen, at udarbejde et lovforslag.
- Det er klart urimeligt og utrolig synd, at folk fratages penge, når de står i en meget svær livssituation, siger Arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen, der pointerer, at et lovforslag nemt kan nå at blive 1. behandlet før sommer.
Arbejdsmarkedsordfører Line Barfod, Enhedslisten, understreger, at folk har hårdt brug for pengene.
- Den type erstatninger må ikke kunne konfiskeres, siger hun.
Industriens Pension bakker op:
- Det er en god idé, at politikerne ser på modregningsreglerne, siger Joan Alsing, der er forsikringsdirektør i Industriens Pension.
- Medlemmer, der rammes af kritisk sygdom, står i forvejen i en svær situation, og mange får ekstra udgifter til medicin og transport til behandling. Kritisk syge har brug for pengene. Det er rigtig ærgerligt, at der er medlemmer, der ikke får det fulde udbytte af deres pensionsordning hos os, siger Joan Alsing.